Madelen Lundbergs mamma bor på ett av kommunens trygghetsboenden. Att de boende skulle börja handla online var inget som Madelen tyckte var konstigt, men avgiften gjorde henne upprörd. Nu tvingas hon betala 199 kronor för varje hemleverans. Utöver det tillkommer också en fakturaavgift på 29 kronor.
– Förut fick min mamma handla en gång i veckan hos den lokala Ica-handlaren och det fungerade jättebra. Vi hade en överenskommelse med butiken så de skickade en faktura varje månad på vad hemtjänsten hade handlat. Att få varorna hem av hemtjänsten var något som ingick i bostadsavgiften.
Trygghetsboendet erbjuder lunch för 57 kronor men frukost och middag lagar de boende själva. De får möjligheten att handla en gång i veckan.
Madelen visar ett räkneexempel för sin mamma som beställer från Ica Maxi.
– Handlar man en gång i veckan kostar det 228 kronor för att få sin mat hemkörd. På fyra veckor blir det 912 kronor, alltså nästan 1 000 kronor varje månad, bara för en extra avgift för att få maten levererad. Jag tror inte att politikerna har tänkt på det.
Hennes mamma upplevde att de enda valen som fanns var Coop och Ica Maxi där hon valde Ica för att hon har varit kund där länge. Senare fick hon höra att det fanns andra butiker som hade en lägre avgift.
Det som gör Madelen mest arg är att kommunen enligt henne borde kommit överens med en handlare för att få ner kostnaden för de boende.
– Det brann till i huvudet när man hör att det finns äldre som inte har råd att handla färsk mat en gång i veckan. Många pensionärer har det inte så gott ställt.
Beslutet om digitala matinköp tog vård- och äldreomsorgsnämnden 2019. Motivet var att frigöra tid för omsorgspersonalen. Då beslutade sig nämnden också för att kommunen skulle upphandla en matleverantör som skulle gälla för alla med hemtjänst.
Nämnden var enig om att beslutet inte skulle medföra några extra kostnader för de som har hemtjänst. Frågan prioriterades senare ner på grund av coronapandemin enligt Jonatan Hermansson, (S), som är vård- och äldreomsorgsnämndens ordförande.
Hösten 2023 togs frågan upp igen men då hade nämnden ångrat sig. De vill inte längre upphandla någon leverantör. Enligt underlaget till beslutet beror det på att boende ska ha mer valfrihet och att matbutiker nu har ett välutvecklat leveranssystem efter pandemin. Nämnden menar att det är upp till de äldre att bestämma var de vill handla.
Men ska det ligga på de boende att leta reda på billiga matleverantörer?
– Vi har pratat med personer som tycker att det är viktigt att själva ha friheten att välja var man vill handla. Bara för att man har hemtjänst vill man inte bli fråntagen den möjligheten. Det finns olika sätt att se på det. Grundinställningen är att vi inte vill behandla våra äldre medborgare annorlunda än någon annan åldersgrupp.
Vad tänker du om den avgift som de boende på trygghetsboendet måste betala?
– Avgiften kan bero på var man handlar. Syftet har aldrig varit att vältra över kostnader på den enskilde utan att frigöra tid för omsorgspersonalen, säger Jonatan Hermansson.
Han menar att det aldrig har varit gratis att få maten hemlevererad.
– Alla insatser man får från hemtjänsten betalar man för. Tanken var att det inte skulle kosta mer än att få maten via hemtjänsten.
Personer vi har pratat med påstår att vissa nu inte har råd att handla varje vecka, vad tänker du om det?
– Den ekonomiska frågan behöver vi följa upp, naturligtvis ska alla ha råd att köpa mat. Det har inte gått så enkelt som man hade hoppats på i införandet. Det här funkar inte perfekt.
I november ska nämnden få en dragning av vård- och äldreomsorgsförvaltningen. Då menar Jonatan Hermansson att det kommer ske en förändring.
– Förvaltningens förslag kommer handla om att ta ett omtag där vi ska upphandla en enda leverantör.
Sofia Frithioff, (V), är vice ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden.
Vad tycker du om att det tas ut en avgift för att de som bor på boende ska kunna få hem mat?
– Spontant känns det ju inte bra att det tas ut en extra avgift. Den som är hänvisad till att använda de digitala matinköpen ska ju inte drabbas av försämringar. Det är jätteviktigt. Vi som nämnd behöver ta ställning till det.
Madelen Lundberg hoppas nu på en förändring hos politikerna.
– Våra politiker har nog inte tänkt hela vägen fram och det gör mig så arg.