Tekniska verken ansvarar för hämta och ta hand om hushållens sopor i Linköping. De har inför nästa år föreslagit en höjning av avgiften som man tar ut för att sköta sophanteringen. Men eftersom bolaget är kommunägt är det fullmäktige som formellt beslutar om taxan.
Under tisdagens möte klubbades förslaget igenom, och taxan höjs därmed med 4 procent nästa år.
För en genomsnittlig villaägare med 190-literskärl innebär det i reda pengar en höjning på i snitt 93 kronor – från 2 322 kronor till 2 415 kronor på årsbasis. Avgiften består av en fast del på 1 206 kronor, och en rörlig del – ett kilopris – som nästa år kommer att ligga på 4,14 kronor för varje kilo sopor som man slänger.
Höjningen behövs för att avgifterna ska täcka kostnaderna för avfallshanteringen, menar Tekniska verken. Att kostnaderna för bolaget ökat beror bland annat på att utsläppsrätter blivit dyrare, och att man tagit över ansvaret för återvinningsstationerna från FTI (Förpacknings- och tidningsinsamlingen).
Trots höjningen väntas dock avfallshanteringen gå minus nästa år.
Varför höjer ni inte så pass mycket att ni går åtminstone plus-minus noll?
– Prognosen är att det ändå inte blir ett stort minusresultat, utan i så fall någonting vi kan balansera, säger Liselott Myrbråten, chef för vatten och avfall på Tekniska verken.
– Men i och med att vi har en rörlig taxa så finns det alltid en osäkerhet. Det beror på hur mycket folk slänger, men vi arbetar alltid för att människor ska slänga mindre avfall.
Liselott Myrbråten förklarar att man i år av allt att döma kommer att gå plus, och att man därför ser sig kunna budgetera med ett litet underskott nästa år. Huvudsaken är att man inte börjar gå med underskott år efter år, menar hon.
– Vi vill ju inte höja taxan för mycket. Och är det så att det blir ett överskott ett år fonderar vi den summan så att det kommer Linköpingsborna till godo. Vi gör aldrig så att ett överskott i avfallstaxan går in i Tekniska verkens vinst.
Några som motsätter sig höjningen av avfallstaxan är SD.
– Vi är ju kritiska till de många återkommande höjningarna av avfallstaxan som vi har sett i Linköpings kommun, säger Chris Dahlqvist (SD), partiets gruppledare i Linköping.
Hur många villaägare i Linköping bedömer du har svårt att klara av en höjning med 93 kronor på ett år?
– Exakt hur många hushåll i Linköpings kommun som får svårt att hantera detta är oklart för mig. Men det som jag vet är att det är ekonomiskt svårt för hushållen eftersom vi har ekonomiskt svåra tider.
– När det är många olika avgifter som höjs – allt ifrån olika abonnemang till avfallshantering, vatten, el – så blir det jobbigt för Linköpings medborgare.
Höjningen motiveras med att avgifterna ska täcka verksamhetens kostnader. Är inte det en rimlig princip att följa?
– Tekniska verken är ju ett jättefint kommunalt bolag och går idag med stor vinst. Vi menar att Tekniska verken genom överskottet som man har i sin fantastiska verksamhet ska finansiera kostnaderna som uppstår som en följd av de kommunala fokusområdena och hushållsinsamlingen.
Blir det inte, lite förenklat då, att hela kommunen ska betala för villaägarnas sophantering?
– Så kan det absolut vara. Det kanske till exempel enligt mig är så att andra länder som exporterar sitt skräp till Tekniska verken för sortering ska bära den kostnaden.
Det avfall som Tekniska verken tar emot från andra länder är idag en vinstaffär för bolaget. Exempelvis Storbritannien skickar hit sopor för förbränning, som Tekniska verken får betalt för att hantera.