Stigen "överlämnas" vid en mottagning efter tisdagens dop.
Sagostigen blir cirka 800 meter lång och kommer att börja vid en träspång över vattnet. Den ska gå genom vassen med fin utsikt över sjön. Längs stigen kommer ett tiotal stationer att finnas, som var och en berättar sin del av sagan. Besökaren får möta djur som finns vid Tåkern, i naturlig storlek eller förstorade.
Landshövdingen, som tagit initiativet till insamlingen, är mån om att gåvan ska komma alla barn till glädje.
- Vi hoppas och tror att Prinsessan Estelle ser vår gåva som bevis för den glädje och stolthet vi känner över att ha Hennes Kungliga Höghet som vår hertiginna, säger landshövding Elisabeth Nilsson. Det är en stor ära att på fredag den 25 maj få tillfälle att visa och berätta mer om sagostigen när hennes morfar, Hans Majestät Konungen, inviger vårt fina nya naturum Tåkern.
Fler gåvor
Tåkern betraktas som nordeuropas förnämsta fågelsjö med sina strandängar och utgör ett område med stora naturvärden. Det är vid vid strandängarna som det nya naturum uppförts. Där finns utställningshall, filmsal och laboratorium. Strax intill kommer sagostigen att börja.
- Det är roligt att så många är med och bidrar till den här gåvan, säger landshövdningen Elisabeth Nilsson.
Bland sponsorerna finns alla länets kommuner och en mängd företag.
På tisdagen presenterades även flera dopgåvor till prinsessan Estelles från Östergötland.
Sveriges landshövdingar skänker dessutom en gemensam dopgåva till prinsessan . Gåvan är en skål från Rejmyre. Färgen kallas östgötablå, och är en degelfärg efter hemligt recept med kobolt som huvudingrediens.
Skålen är formgiven av Margareta Hennix, som skapat ett mönster föreställande en blåklintsblomma i modern tappning. Den avancerade slipningen har utförts av Ronald Winther. På den gjutna sockeln är namnet Estelle graverat och på undersidan samtliga namn - Estelle Silvia Ewa Mary - samt dopdatumet.
Får halssmycke
Linköpings domkyrka, som är huvudkyrkan i prinsessan Estelles hertigdöme, har också bestämt sig för att överlämna en dopgåva till prinsessan, ett nytillverkat halssmycke.
Silversmycket är tillverkat av guldsmed Roland Tollin, som har sin verkstad i Linköping. Formgivare är Thomas Malm, som arbetar i Domkyrkan med design, blommor och textilier. Som utgångspunkt för smyckets form har använts ett av de små silverbeslag som hör till ett textilt Vadstenaarbete från år 1515 och som skänktes till Domkyrkan då Östgötabiskopen Nils Hermansson (Nicolaus Hermanni) saligförklarades. Smyckets formspråk, som en liten stjärna, är således unikt och hör intimt samman med Linköpings domkyrka. Smycket har formen av en silverstjärna med en liten sötvattenspärla i centrum.