Vår stad
Vid samma tid minskade efterfrågan på hantverkstillverkade hushållskärl av koppar medan efterfrågan på de billigare fabrikstillverkade emaljerade kärlen ökade. Samtidigt började centralvärme och vattenledningar installeras i allt fler byggnader, vilket ökade efterfrågan på kopparrör. Som den entreprenör Furhoff var skaffade han sig praktik hos en rörläggningsfirma i Stockholm.
Åter i Linköping startade Furhoff i januari 1899 ett eget kopparslageri på Repslagaregatan. Där kunde kunderna även få sina gamla kopparkärl förtennade. Småningom blev vattenledningsanläggningar en allt viktigare del i verksamheten. Annonserna i lokalpressen vittnar om företagets utveckling. Verksamheten växte. Furhoff köpte 1909 och infogade i sitt företag en konkurrerande rörläggningsfirma.
Furhoff fick uppdrag såväl i Östergötland som i grannlänen. Ett riktigt prestigeuppdrag var att han fick utföra allt kopparslageriarbete vid uppförandet av NK-huset i Stockholm.
I Linköping kom Furhoff att installera värmeanläggningar i en rad välkända byggnader som slottet, lasarettet, stadshuset, Katedralskolan och Folkungaskolan. Vidare svarade Furhoff för rörinstallationerna när Adelsnäs slott uppfördes och när Bjärka Säby och Söderö slottsbyggnader moderniserades.
Hösten 1905 flyttade Furhoff sin verkstad till Ågatan 26 för att 1915 flytta den till Kungsgatan 26. I ett gårdshus inreddes vad Corren beskrev som en modern kopparslagerifabrik. I gathuset inrättade Furhoff såväl familjens bostad som sitt kontor. I hörnet mot Platensgatan lät han, efter Axel Brunskogs ritningar, inredda en butik. Våren 1917 stod han även som ägare av fastigheten.
Redan på 1910-talet annonserade Furhoff flitigt såväl lokalt som i Stockholms- som Göteborgspressen efter personal.
Vid Roxens norra strand hade familjen ett sommarnöje, som kallades Furulund.
Corren beskrev Furhoff som glad och sällskaplig. När Furhoff i samband med sin 50-årsdag prisades för sina insatser svarade han att det är hans arbetare och förmän som skall hyllas.
I tidningen Östgöten framgår att Furhoff fiskade och jagade såväl älg som morkullor.
En dryg månad före sin 60-årsdag avled Ernst Furhoff den 2 januari 1935 i en hjärtinfarkt.
Det var Furhoffs far, som var kopparslagare i Borensberg, som tagit familjens efternamn efter sin födelsesocken, Furuby strax öster om Växjö.
Detta är skrivet på önskan av Eva Wasteson.