-- Konsumenten är i sådana här fall lågprioriterad. Men jag anser att man ändå ska hävda att det finns en fordran och kontakta konkursförvaltaren, säger konsumentvägledare Carina Brehmer.
En Linköpingskvinna köpte ett presentkort på 5 000 kronor i en affär som någon månad senare gick i konkurs. Presentkortet var en bröllopspresent.
-- Det handlar om mycket pengar, och med facit i hand hade det varit bättre att ge bort pengarna kontant.
Ett presentkort är alltid roligt att få. Men vänta inte för länge med att använda det. I värsta fall kan det bli värdelöst, och orsaken behöver inte vara att företaget där presenkortet är inköpt går i konkurs. Företaget kan också ha hunnit byta ägare. Och finns ingen överenskommelse mellan gamla och nya ägaren om att överta sådana förpliktelser mot kunderna som presentkort, tillgodokvitton och öppet köp, ja då är det kört.
Enligt lagen gäller presentkortet i tio år om det inte står något annat på det. Då gäller den tid som anges på kortet. Men de flesta presentkort har en tidsbegränsning på exempelvis ett eller två år.
Carina Brehmer fick för en tid sedan in ett ärende, där presentkortet var otydligt datummärkt. Det var svårt för konsumenten att se inköpsdatum på kortet, som gällde i 12 månader. När konsumenten skulle handla i affären var kortet ogiltigt.
-- Inköpsdatum på presentkortet stod med 15 siffror som datakörts i en kassaapparat.. Det är otydligt och svårt att se när kortet inhandlades, och vi utreder nu ärendet, säger hon.