KYRKOVALET 2021
Sedan 2009 har samkönade par rätt att vigas i Svenska kyrkan. Kyrkoherden har alltså en skyldighet att se till att en präst utför vigseln. Däremot kan en enskild präst välja att inte viga homosexuella par. Det kallas samvetsklausul eller väjningsrätt.
Debatten om samkönade äktenskap inom kyrkan har pågått länge. I dag anser de allra flesta nomineringsgrupper i kyrkomötet, som är kyrkans högsta beslutande organ, att samkönade par ska få vigas i Svenska kyrkan.
Men väjningsrätten vara eller icke-vara är en vattendelare i årets kyrkoval.
Två nomineringsgrupper som står långt ifrån varandra i frågan är Frimodig kyrka och Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK). Båda grupperna är små och fick lika stort inflytande i Linköpings stift förra kyrkovalet (två mandat vardera).
Frimodig kyrka är av åsikten att samkönade par inte ska få gifta sig i kyrkan överhuvudtaget.
– Om man frågar Bibeln och kyrkans lära var det sexuella samlivet hör hemma är svaret mycket entydigt: det hör hemma mellan en man och en kvinna, under trohet i ett livslångt förhållande, säger Niklas Adell.
Han är pensionerad präst och Frimodig kyrka i Linköpings förstanamn till både stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige.
När homosexuellas rätt att vigas klubbades igenom 2009 menar Niklas Adell att Svenska kyrkan blev "en sekt".
– Genom att tillåta homosexuella att viga sig avviker Svenska kyrkan på ett ganska radikalt sätt från grundläran. Att man driver en fråga så hårt, det är sekteriskt.
Många menar att kyrkans viktigaste budskap är den om alla människors lika värde.
– Det där är en fras som jag studsar på direkt. Var står det någonstans i Bibeln?
Tycker du att alla människor är lika mycket värda?
– Jag uttrycker mig inte så. Alla människor är Guds avbilder, och därmed heliga. Homosexuella är också heliga. Vi har inget emot homosexuella.
Men de ska inte vigas i kyrkan?
– Nej, men det beror på att kärleken har gränser.
Har den det?
– För att uttrycka mig rått då: Man har inte rätt att knulla med vem som helst, var som helst och hur som helst.
Många inom Svenska kyrkan håller inte med dig och Frimodig kyrka i åsikterna. Är det dags att inse att det är nya tider?
– Nej, det här är inte tidsbundet. Det finns sanningar och ordningar hos Gud som inte ändras. Det är livsfarligt för kristna att vara präglade av sin samtid. Då blir kyrkan bara en religiös avbild av sin samtid, säger Niklas Adell.
Vänstern i Svenska kyrkan tycker däremot att det är självklart att nyutbildade präster ska viga alla par oavsett kön.
Stefan Alström är präst i Åkerbo församling och är ViSK:s förstanamn till kyrkomötet.
– För Gud är kärleken störst. Det kan jag inte tumma på. Du ska inte behöva fundera på vilken präst som accepterar dig eller inte.
Stefan Alström säger att det inte är sakfrågan som är viktig – antal homosexuella som viger sig är relativt få och det är sällan något problem med att hitta en vigselförrättare.
Varför är det då viktigt att varenda präst ska viga samkönade par?
– Det är en principfråga. Svenska kyrkan har slagit fast att samkönade par har rätt att viga sig och uppmanar stiften att HBTQI-certifiera arbetsplatser inom kyrkan. Kyrkan måste vara trovärdig i sina beslut.
Frågan om prästers rätt att säga nej till att viga samkönade par delar Svenska Kyrkan. I en enkät som Kyrkans tidning har gjort framkommer att fem nomineringsgrupper i kyrkomötet svarar att de vill se krav på att alla nya präster viger samkönade par. Sex nomineringsgrupper svarar att de inte vill se ett sådant krav.
Även Svenska kyrkans två största partier, Socialdemokraterna och Partipolitiskt obundna i Svenska Kyrkan (POSK), står på varsin sida i frågan. POSK, liksom flera grupper, framhåller de att det är en yttrandefrihetsfråga. Präster måste ha rätt till åsiktsfrihet, menar de, och gruppen lyfter det faktum att Svenska kyrkan är skild från staten sedan många år.
Är det då möjligt att som medlem påverka i frågan? Nja. Rätten att avstå en vigsel som präst är reglerat i svensk lagstiftning och alltså inget som ledamöterna i kyrkomötet kan besluta om. Det framhöll ärkebiskop Antje Jackelén när hon nyligen intervjuades i Studio ett.
Men Stefan Alström i ViSK menar att Svenska kyrkan kan påverka genom att trycka på i frågan om att äktenskapsbalken bör ändras, och nämner att regeringen gett signaler om att de vill upphäva vigselförrättarens rätt att avstå.
– Jag tycker att det vore synd, och skamligt, om Svenska kyrkan inte gjort upp var man står i frågan om alla människors lika värde före en lagändring.
Antje Jackelén poängterade även i Studio ett att de flesta präster i samfundet är beredda att viga samkönade par. Systemet med vigslar fungerar bra och man har inte några kända fall av diskriminering av homosexuella par, sade hon i intervjun.