Under gårdagen meddelade Paul Håkansson, kommundirektör i Linköping, att kommunen utökar möjligheten till distansarbete och skärper sina riktlinjer från och med onsdagen.
Nu införs ytterligare åtgärder. Praktikanter som har nära kontakt med medborgare, brukare, boende och elever kan krävas på vaccinationsbevis. Beslutet gäller för nya praktikanter och tas i bruk från och med 17 januari.
– Vår ambition för kommunens verksamheter är att alla ska känna sig trygga när de kommer till oss och slippa vara oroliga. Vi har också ett ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Att införa vaccinationsbevis för praktikanter inom verksamheten innebär att vi får bättre möjlighet att riskbedöma och vidta åtgärder så att våra medarbetare och andra personer inte utsätts för covid-19-smitta, säger kommunalråd Denisé Cassel (KD), i ett pressmeddelande.
Alla verksamheter kommer inte att omfattas av beslutet. Varje enskild förvaltning inom kommunen som har praktikanter ska göra en riskbedömning och därefter fattas ett beslut av förvaltningschefen om vaccinationsbevis ska krävas.
– Det här innebär alltså att det är upp till varje förvaltning att göra en egen bedömning. Mitt beslut som kommundirektör handlar om att göra det möjligt att kräva vaccinationsbevis, säger Paul Håkansson.
Kommunen har tidigare varit tydlig med att man vill ställa utökade krav på sina medarbetare när det kommer till vaccinbevis.
– Jag tycker att vi som arbetsgivare skulle få större möjligheter att ställa krav om vaccinering. Det är något som vi i Linköpings kommun just nu överväger – att ställa utökade krav om vaccinbevis. Våra medborgare, de personer vår personal kommer i kontakt med, ska veta att vi har gjort allt vi kan för att skydda oss själva och våra medmänniskor, konstaterade Paul Håkansson i början av året.