Postanställda tvingas informera utomhus

Konflikten mellan arbetsgivare och anställda på Posten hårdnar. Efter att Posten förbjudit informationsmöten inne på arbetsplatserna står nu fackförbundet Seko utanför dörren och svarar på frågor.

Sandra Svensk och Michael Svensson får flera frågor om vad som händer om strejken bryter ut. Hur går för dem som har semester till exempel? Svaret blir att de inte påverkas förrän de kommer tillbaka.

Sandra Svensk och Michael Svensson får flera frågor om vad som händer om strejken bryter ut. Hur går för dem som har semester till exempel? Svaret blir att de inte påverkas förrän de kommer tillbaka.

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2013-09-12 11:47

Den 6 september varslade Seko om strejk för brevbärare och chaufförer, den 10 september meddelade Postens ledning, eller Postnord som det numera heter, att ingen information och inga möten kring den stundande konfliktåtgärden fick genomföras inne på arbetsplatserna.

Därför stod två klubbordföranden tidigt på torsdagsmorgonen utanför personalingången vid postterminalen på Oskarsgatan i Linköping. De svarade på frågor och lämnade ut informationsblad kring konflikten med arbetsgivaren.

– Vi har bara lagt ett varsel, vårt mål är inte konflikt, vi vill ha ett avtal, säger Sandra Svensk som är klubbordförande för chaufförerna. Hon sitter också i Seko Sveriges förhandlingsdelegation.

Hon står utanför dörren tillsammans med brevbärarnas klubbordförande Michael Svensson. Att de inte får göra det inomhus förvånar dem båda två.

– Att vi åker ut när konfliktåtgärderna går igång är ju självklart, men här handlar det ju att informera inför en konflikt, säger Michael Svensson.

Båda två har lokal förankring och upplever ett bra samtalsklimat med den lokala ledningen. Beslutet om att de inte får informera inomhus menar de är fattat högre upp inom Postnord.

– Vi får inte ens sätta upp information om konflikten på den anslagstavla som arbetsgivaren har anvisat Seko, säger Michael Svensson.

De noterar också informationsförbudet enbart finns hos Postnord. På exempelvis Bring city mail som också är föremål för konfliktåtgärder tillåts fackklubbarna att informera.

Enligt Postnord har de följt arbetsgivarorganisationen Almegas rekommendationer när de fattat beslutet.

Bland de postanställda finns också flera anställda som är anslutna till fackförbundet ST. Det förbundet har valt att fortsätta förhandla och står därför vid sidan av konflikten – än så länge.

– Vi har full respekt för att Seko valt en annan väg och våra medlemmar kommer inte att utföra Seko-medlemmars arbetsuppgifter om nu konflikten bryter ut, säger Tony Åhman, som är regionombudsman på ST.

Skillnaden mellan Seko och ST är att Seko inte vill räkna upp lönerna i procent eftersom det ger mer pengar till personal med höga löner. Seko vill istället ha ökningen angiven i kronor. ST däremot accepterar en procentuell ökning, delvis därför att de ser andra delar i kollektivavtalet som viktigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!