Sifferunderlaget bygger på preliminär statistik efter att niorna nu slutat grundskolan. Enligt dessa siffror har andelen nior som är behöriga för vidare till studier på gymnasiets yrkesprogram ökat från 80,9 procent år 2018, till 84,7 procent.
Behörighet till yrkesprogram är den lägsta behörigheten till gymnasiet, där det krävs betyget godkänd i minst åtta ämnen. För att vara behörig till gymnasiets studieförberedande program krävs godkänt i minst tolv ämnen. Det framgår inte av kommunens preliminära siffror hur många elever som nått den behörigheten.
Enligt kommunens sammanställning står pojkar för nästan hela ökningen, från en andel behöriga på 78,1 procent år 2018 till 84,5 procent i år, medan flickornas utveckling ändrats från 84,3 till 84,9 procent behöriga.
Enligt kommunen har niornas meritvärde (sammanlagt värde av betyg, som används för att söka till gymnasiet) också ökat. Under 2018-2021 har pojkarnas meritvärde gått från 209,1 till 219, och flickornas från 237,2 till 251,9.
Christel Horsak, skolchef för grundskolan, drar slutsatsen att ökningarna beror på kommunens fokus på ökad kvalitet i undervisningen och att man bättre följer upp elevers resultat. Hon ger också en eloge till personal i förskolan, skolor och på fritidshem.
Samtidigt understryker hon att siffrorna är preliminära. Under sommarlovet går en del elever i sommarskola för att läsa upp betyg. Slutliga betyg är satta i augusti.