Populär hjälp till äldre läggs ner

I sex år har Linköpings pensionärer fått gratis hjälp med datorer och mobiltelefoner. Nu läggs servicen ner och över 1 000 besvikna seniorer protesterar i en namninsamling.

Supportstugan. Peter Ekström hjälper Bitte Kjellin med ett datorproblem. Men om några veckor läggs verksamheten ner.

Supportstugan. Peter Ekström hjälper Bitte Kjellin med ett datorproblem. Men om några veckor läggs verksamheten ner.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-12-05 07:30

Supportstugan på Gesällgatan har sedan starten 2011 hjälpt 12 095 seniorer – projektledaren Peter Ekström har full koll på statistiken.

– Det kan handla om att visa hur man beställer bank-ID och betalar räkningar. Hur man beställer en resa på nätet eller hur man installerar program, berättar han.

Företaget Arbetslivssupport har drivit verksamheten med Peter som enda anställd. Resten – över 40 personer när verksamheten var som störst – har kommit från det som först hette Fas 3, senare sysselsättningsplatser.

Förutom att hjälpa äldre har de bland annat digitaliserat kartor och fört över gamla filmer och bilder till digital form.

– Vi var en del av den förra regeringens arbetsmarknadspolitik, men de platserna avvecklas nu. Så den 22 december måste vi stänga, säger Peter som själv går i pension i samma veva.

Supportstugan har inte bara hjälpt de äldre. Många arbetslösa som fått en plats här har fått en skjuts framåt i livet.

– De har känt att 'jag är sedd, jag finns, jag är viktig'. Omkring 40 procent har gått vidare till arbete, startat eget eller börjat studera, säger Peter stolt.

Bitte Kjellin är en av dem som brukar besöka Supportstugan för att få hjälp, och en av dem som protesterar mot nedläggningen.

– Det känns som om de plockar bort mer och mer av äldrevård – för det här är också en form av äldrevård. På Supportstugan har de ett sådant tålamod med oss, de tar sig tid och förklarar så att man klarar sig själv nästa gång.

Peter Ekström säger att just det varit grundtanken bakom Supportstugan.

– Varje gång vi hjälper till att få saker att funka lär vi samtidigt ut hur man ska göra. Det finns ingen annan som gör det. Samhället kräver att vi gör alltmer med datorer. Den fråga man ställer sig då är ju: Vems ansvar är det att seniorerna kan vara med i det datasamhället?

Vem namninsamlingen ska lämnas över till är lite oklart, eftersom det handlar om ett privat företag som drivit verksamhet med hjälp av statliga bidrag. Men många tycker att kommunen borde ta över verksamheten och anställa några av dem som är duktiga på att lära ut till äldre. Peter Ekström är övertygad om att det skulle vara en vinst för samhället.

– Ta bara en sådan sak som att lära alla seniorer att använda 1177 för att beställa ny medicin när den gamla tagit slut, i stället för att boka läkartid. Det skulle spara miljoner – och läkarna skulle få jobba med rätt saker.

Kommunen har ett projekt på gång med så kallade IT-guider. Det bygger på att unga ensamkommande och nyanlända ska hjälpa de äldre. Bitte Kjellin är skeptisk.

– Unga pratar så fort. De trycker på lite knappar och så är det fixat, men man lär sig inget själv. De förstår inte hur det är att bli gammal – det kan man inte göra när man är ung.

Företaget Arbetslivssupport ser inga möjligheter att driva verksamheten vidare.

– Det här är ju ett projekt som drivits av långtidsarbetslösa, och Supportstugan har varit bra för både dem och pensionärerna. Men nu lägger regeringen ner det arbetsmarknadspolitiska programmet och då har vi helt enkelt ingen som kan hjälpa pensionärerna längre, säger företagets vd Peter Ankarberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!