Att vuxenutbildningen måste flytta på sig är ingen hemlighet. Redan 2018 togs ett inriktningsbeslut om en flytt och därefter har frågan kommit upp till diskussion lite då och då.
Men vart man tänker flytta, det är fortfarande lite av en hemlighet. Åtminstone för de ledamöter som fattade beslutet att ge utbildningsdirektören i uppdrag att teckna hyresavtal för lokaler till vuxenutbildningen.
Jonathan Hermansson (S) vice ordförande i bildningsnämnden är kritisk till hur ärendet hanterats. Som del i nämndens presidium har han fått en ritning mejlad till sig. Men som underlag för beslut duger den inte, tycker han.
– Det är en arkitektritning på två våningsplan. Den säger inte mycket mer. Även om den skickats till alla ledamöter hade det inte varit underlag för ett beslut. Det är också utifrån handlingen vi ska ta ett beslut och där finns ingen information alls.
Åsa Wennergren (L) ordförande i nämnden, tillbakavisar Hermanssons kritik och säger att Jonathan Hermansson fått information och att han kunde ha informerat sin grupp.
Att det har blivit så brått förklarar hon med att man fick tänka om när en aktuell lokal visade sig inte passa.
– Visst hade det varit bäst om vi hade kunnat titta på lokalerna, men beslutet att uppdra åt utbildningsdirektören att teckna hyresavtal beror på att vi inte har tid att vänta med beslut.
Jonathan Hermansson köper inte förklaringen.
– Det är inte bara jag och Åsa som tar beslut i nämnden. För mig är det ett tecken på att vuxenutbildningen och SFI behandlas styvmoderligt. Hade det gällt en gymnasieskola hade väl nämnden aldrig sagt ja, utan att ledamöterna varit informerade om vart skolan skulle flytta.
Åsa Wennergren säger att hon, oavsett kritiken, är trygg med att Birgittaskolan varit delaktig i diskussionerna under hela processen. Saker skolan ansett vara viktiga är, förutom storlek på lokaler, närheten till kollektivtrafik.
Mjärdevi?
– Ja, det är ett alternativ, säger Åsa Wennergren.
Har du informerat din grupp i nämnden vart skolan ska flytta?
– De har fått se ritningar.
Vuxenutbildning på Birgittaskolan är stor. När beslutet fattades 2018 fanns 2 800 elever på skolan varav merparten, då 2 400 , var elever på SFI och vuxenutbildning.
I handlingen framgår att man gärna ser att den kommunala vuxenutbildningen och Centrum för vuxenutbildning kan samsas på samma ställe.