Det är inte ofta som det råder oenighet i den politiska församling som styr Trädgårdsföreningens stiftelse. Nu har dock ett ärende fått moderaten Anna Steiner Ekström att höja rösten. Hon får stöd av centerpartisten Esbjörn Rundberg och de båda vill till varje pris förhindra att det försvinner ens den minsta markbit från parken.
Det handlar om 140 kvadratmeter som behövs för att bygga om korsningen Sjukhusvägen/Lasarettsgatan.
Det är ett litet intrång, men striden handlar främst om att det i stadgarna står att parkens storlek för all framtid ska bibehållas orubbad.
– Varje gång det saknas mark så vill man ta av parken. Stadgarna i den här stiftelsen är från 1894 och hade vi inte haft dessa så hade inte Linköpingsborna haft någon park i dag, säger Anna Steiner Ekström (M).
Hon var tidigare ordförande, men som en följd av valresultatet i höstas tog socialdemokraten Mari Hultgren över.
Tillsammans har Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet i Trädgårdsföreningen styrelse fattat beslut om att tillåta att det byggs en ny korsning som tar en liten del av parkens yta.
– Jag anser att marken ska bevaras som parkmark. Under de fyra år som jag var ordförande har Universitetssjukhuset velat ha mark till cykelparkering, kommunen har velat ha lite mark vid Drottninggatan, JM har frågat om att få bygga bostäder och allt det har vi sagt nej till.
Enligt den nuvarande ordföranden, Mari Hultgren, handlar det om att göra det bästa möjliga av situationen.
– Vi har hamnat i en prekär situation på grund av den gamla majoriteten. Det här borde ha planerats redan 2010, regionen har i princip byggt färdigt på sin sida av vägen och därför kan man inte dra in vägen mot lasarettet. Nu kan vi inte kräva av regionen att de ska riva ett hus, säger Mari Hultgren.
Att den nya korsningen behöver mer plats beror på att det ska byggas ett särskilt körfält för kollektivtrafiken. I beslutet om att släppa ifrån sig 140 kvadratmeter ingår också att Linköpings kommun skänker 700 kvadratmeter i hörnet Lasarettsgatan/Sandbäcksgatan.
– De tillförs stiftelsen och det gör att vi kommer att bli större, Trädgårdsföreningen har inte varit så stor sen 60-talet, säger Mari Hultgren.
Trädgårdsföreningen började anläggas år 1859. De nuvarande stadgarna är från den 12 januari 1894.