Politikernas svar: "Mammorna är en fantastisk resurs"

Linköpingspolitikerna säger sin inte ha dissat förslagen på hur Skäggetorp kan vara tryggare – som kvinnorna i föreningen Världens mammor kom med. Trots att inget av förslagen blev av.

Åsa Wennergren (L) och Fredrik Lundén (M) vill gärna se till att kommunen går vidare med några av Världens mammors förslag på hur man kan öka tryggheten i Skäggetorp.

Åsa Wennergren (L) och Fredrik Lundén (M) vill gärna se till att kommunen går vidare med några av Världens mammors förslag på hur man kan öka tryggheten i Skäggetorp.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-08-01 09:00

Under mer än ett år har Linköpingspolitiker och ett antal kvinnor i Världens mammor inom föreningens projekt "Skäggetorplyftet" diskuterat hur man kan öka tryggheten i området. Frågorna som togs upp berörde exempelvis gängkriminalitet, skola och jobb. Samtalen har mynnat ut i en lista med kvinnornas förslag på olika åtgärder.

Av dessa åtgärder är det knappt något som har blivit av, vilket har gjort många mammor besvikna. Men politikerna säger sig inte ha struntat i förslagen utan hävdar att det tar tid att genomföra dem.

Fredrik Lundén (M) är ordförande i arbetsmarknadsnämnden. Han stödjer förslaget att ett antal mammor får jobb under sommaren som trygghetsvärdar.

– Förvaltningen undersökte saken men det visade sig vara mer komplicerat. Förslaget kom sent för att kunna bli av den här sommaren. Men hela idén med att utnyttja resurser som finns är bra och Världens mammor gör ett fantastiskt jobb.

Kan de hoppas på jobb nästa sommar?

– Absolut. Jag tror på trygghetsarbetet med mammorna.

Men förslaget att fler gymnasieungdomar i Skäggetorp får kommunens sommarjobb tror Lundén inte på.

– Det är svårt att erbjuda kommunens sommarjobb till en ungdom bara för att hen lever i en utsatt situation, det är utpekande för ungdomarna och det gillar inte ungdomarna heller. Dessutom fördelas ett antal sommarjobb redan till de som behöver det mer än andra.

Hur många sommarjobb som går till ungdomar från Skäggetorp kan ingen svara på. I år har det blivit totalt minst 526 platser och 30 ungdomar läser på lovskola kombinerat med sommarjobb.

– Vi har två uttagningsgrupper där en grupp vänder sig till ungdomar med särskilda svårigheter och behov. Prioriteringar görs av skolorna, sociala förvaltningens insatsgrupp eller brottförebyggande gruppen. I år hade vi dessutom ett pilotprojekt med Linköpings näringsliv och fick ytterligare 40 platser för ungdomar som har svårare att skaffa sommarjobb, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Mammornas önskemål om att anordna ett antal sommarjobb för niondeklassare är något som i nuläget är svårt att lösa, enligt Wennergren.

– Det ordnas sommarjobb bara för gymnasieelever men vi ansvarar för alla ungas utbildning och därför har förvaltningen fått i uppdrag att se över om man genom att erbjuda sommarjobb kan motivera de ungdomarna att ta gymnasieexamen.

Karta: Skäggetorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!