– Den frågan kom aldrig upp överhuvudtaget, så vi körde bara på, säger Christer Johansson (SD) som står på plats fem på partiets kommunlista och plats 72 på den östgötska riksdagslistan.
Efter att ha gått igenom förordnade röstmottagare i Linköpings kommun står det klart att det bland drygt 1 000 personer finns 14 som själva kandiderar i de aktuella valen. Av dem har samtliga för oss bekräftats ha varit i tjänst och såväl tagit emot röster som deltagit i den preliminära rösträkningen på valdagen.
Tillvägagångssättet går emot Valmyndighetens rekommendationer kring arbetet med att säkerställa opartiskhet och förebygga yttre påverkan hos väljarna. Myndigheten lägger inte ansvaret på individen, utan på de lokala valnämnderna som rekryterar röstmottagare.
Flera av de aktuella Linköpingspolitikerna kandiderar i mer än ett av de tre valen och en handfull återfinns bland partiernas topp tio.
Christer Johansson är ett av Sverigedemokraternas toppnamn i kommunvalet och har arbetat med val sen 1970-talet. Han säger att han inte har reflekterat över att det skulle kunna finnas en motsättning mellan rollerna.
– Det har jag faktiskt inte gjort. Jag kan inte se på vilket sätt det skulle kunna påverka något, det är för mig helt obekant. Även om man står på en lista så är man en i gänget i vallokalen, säger han.
Lillemor Hejdegard (KD) finns med på listor för alla tre val, varav den högsta placeringen är som nummer fem på regionens lista. Hon säger att hon själv påtalat att hon är politiker.
– Jag fick ingen kommentar på det mer än att det var okej. Jag reflekterade inte så mycket kring det själv från början, men började fundera på det efter någon vecka in i förtidsröstningen. Men jag tänker att jag inte haft någon möjlighet att påverka – jag hade inte heller någon namnskylt på mig, så det är ju bara om någon kände igen mig...
Ämnet har, enligt henne, inte diskuterats i partiet, men kanske finns det skäl att göra det till nästa gång.
Samtliga röstmottagare genomgår utbildning via Valmyndigheten inför uppdraget – en för förttidsröstning och en för arbete under valdagen. I den digitala utbildningen, som vi har tagit del av, lyfts vikten av opartiskhet under tjänstgöring, men inte specifikt att det går emot rekommendationerna att vara röstmottagare och kandidera i samma val. Det är dock en information som skickats ut till landets alla kommuner inför rekryteringen.
Bland de Linköpingspolitiker som anmälts som röstmottagare finns sex partier representerade. Flest, med fem representanter, står det nya partiet Linköpingslistan (LL) för. En av dem är Monica Liljenberg på plats sex.
– Jag har ingen aning om ändrade regler, det var ingen som sa någonting. Jag anmälde mig långt innan jag hamnade på listan, säger hon och fortsätter:
– Man har aldrig själv, på något sätt, kontroll över några röster utan man jobbar hela tiden i grupp. När vi rösträknade var det inte jag som räknade rösterna för Linköpingslistan utan det gjorde någon annan i gruppen.
Hur tror du att väljare resonerar kring det här?
– Det är svårt att säga. Själv har jag, innan jag blev röstmottagare eller politiskt engagerad, inte funderat på att det ska ha någon betydelse. Man litar ju på systemet och att det inte ska gå att påverka.
Suada Tolic (M), plats åtta på regionlistan samt 32 på kommunlistan, säger att det inte är en svår uppgift att vara neutral.
– Nej, vi ska ju inte blanda politik med det. Vi jobbar som alla andra.
Har du nån tanke kring hur det kan se ut för väljarna?
– Det kan jag inte svara på, för det är ingen som har sagt något till mig om det, säger Suada Tolic.
I ett av de mindre partierna, Kristna värdepartiet, har partiets förstanamn Peter Edwardsson tjänstgjort som ordförande i en vallokal. En ordförande har det övergripande ansvaret för att röstmottagningen, i ett visst valdistrikt, sker enligt valnämndens instruktioner. Ordföranden leder och fördelar även arbetet i vallokalen och lämnar, på valnatten, in rösterna i stadshuset.
– Att jag kom på valbar lista för ett politiskt parti tror jag inte har påverkat mitt uppdrag som ordförande för ett valdistrikt alls. Jag har varit strikt professionell och kunnat skilja på de olika uppdragen.
Hur tänker du kring Valmyndighetens rekommendation?
– För min egen del ser jag inga problem, men rent generellt kan det ju finnas det, även om man inte är politiker. Alla röstmottagare och rösträknare är ju inte säkerhetsklassade, säger han.