Turerna kring den beskjutna förskolan i Skäggetorp har varit många. Personal har varit kritisk till ledningens krishantering och det har larmats om en situation där personal tvingas att städa upp farliga föremål från förskolegårdarna – allt från pistoler och knivar till spritflaskor och jointar. Sedan dess har kommunen utlovat extra städpersonal i syfte att röja upp gårdarna innan öppning.
I veckan kunde vi rapportera om att förskolepersonal hittills inte har sett skymten av den annonserade hjälpen, men däremot fått ta emot städverktyg. Något som har upprört personal.
– Då det uppenbarligen finns personal som uppfattar att det inte fungerar måste vi ta det på allvar och få en återkoppling kring hur det faktiskt ser ut. Vi måste säkerställa att den uppgörelse och den städhjälp som vi har tagit in faktiskt fungerar, förklarar barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M).
– Att personalen har fått gripklor för att plocka upp vanligt skräp ska inte tolkas som att de ska fortsätta att plocka upp farliga föremål. Där ska man vända sig till antingen områdesvaktmästare eller polis, och jag förutsätter att personalen har informerats om de rutinerna.
Men har åtgärden med städpersonalen trätt i kraft ännu?
– Många av städavtalen är kopplade till fastighetsägaren så innan jag svarar glasklart på den frågan vill jag säkerställa det, svarar Östman och fortsätter:
– Vi ska hur som helst inte ha en situation där personal tror att de förväntas plocka upp farliga föremål.
Elias Aguirre (S), vice ordförande i nämnden, är starkt kritisk till kommunens agerande.
– Att först säga att man ska vidta kraftfulla åtgärder och sedan skicka ut en gripklo är som att visa fingret åt personalen. Man måste vara mer noggrann än så med en personal som sliter hårt, säger han.
– Jag tycker att det är en skandal att man inte har fått kontakt med något städföretag än, fortsätter han.
S-politikern kommer att, genom ett nämndinitiativ, lyfta ärendet på nästa sammanträde.
– Vi vill säkerställa att kommunen gör tillräckligt och därför vill vi att beslut tas om de åtgärder vi har krävt tidigare, förklarar han.
Östman igen:
– Det har gjorts en rundresa i Skäggetorp, där man har pratat med all personal, och där framkommer det att det varierar väldigt mycket från person till person kring hur stort problem som man tycker att städningen är.