– Jag är övertygad om att om vi lyckas med att arbeta enligt åtgärdsplanen, så ger det effekt i form av minskad segregation och ökad trygghet, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Vår största kritik är att det saknas en strategi för att bryta segregationen i hela stan, säger Rebecka Hovenberg (MP).
I tidigare artiklar har vi beskrivit hur Linköping är en socioekonomiskt hårt segregerad stad. Bland kritikerna finns Benjamin Imamovic, med mångårig erfarenhet av arbete med unga i Skäggetorp, och Sara Skagerström, rektor i samma område. I våra intervjuer har de efterlyst en konkret strategi från ledande politiker. Sara Skagerström har lyft fram hur invånarna i Skäggetorp är trötta på kortsiktiga insatser, en ”projekttrötthet”. Benjamin Imamovic har undrat: Är politikerna på väg att abdikera? Sista tåget för att vända utvecklingen i Skäggetorp går nu, hävdar han.
Det finns en strategi med långsiktiga åtgärder, säger nu kommunalstyrelsens ordförande Niklas Borg. Dokumentet ”Åtgärdsplan mot segregation”, som innehåller 60 insatser i Skäggetorp, Berga och Ryd, förkroppsligar vad kommunledningen har tänkt att göra åt problemen.
Skäggetorp är en av landets 23 ”särskilt utsatta områden” enligt Polismyndigheten. Alliansen i Linköping riktar segregationsåtgärder även mot Berga och Ryd med följande förklaring som inleder planen: ”I Berga, Ryd och Skäggetorp bor en hög andel invånare med svag socioekonomi och utmaningar tillsammans, till stor del åtskilda från andra socioekonomiska grupper i Linköping.”
Den ”projekttrötthet” som rektor Sara Skagerström beskriver känner kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) till och vill bli av med. Kommunen har hittills misslyckats med långsiktiga samordnade insatser, anser han.
– Det här är en sjuka som funnits i Linköping över flera mandatperioder, med olika styren, säger Niklas Borg.
Varför menar ni att det kommer att fungera bättre nu?
– Bakom den här planen finns det nu en struktur för hur vi ska arbeta. Alla förvaltningar är involverade.
”Åtgärdsplan mot segregation” är en produkt från tjänstemannaorganisationen på uppdrag av alliansen. Övriga partier bjöds inte in till samarbete. Därför att politiker ska dra upp riktlinjer men konkreta planer ska utarbetas av tjänstepersoner, menar Niklas Borg. Medan Rebecka Hovenberg (MP) är kritisk till att partier, och även ideell sektor, uteslutits.
– De skriver i planen att samverkan är så viktig och så fanns det ingen samverkan.
MP tycker att vissa delar av planen är bra, men kritiserar i en särskild protokollsanteckning att alliansen inte skickar med extra pengar för de åtgärder som man nu vill ha utförda. Niklas Borg säger att mer pengar troligen kommer att behövas och kommer att skjutas till.
Miljöpartiet anser att det saknas en tydlig strategi för att minska segregationen i Linköping. Skolor är segregerade, och bostadsområden, för att det inte går att bo billigt i många stadsdelar, framhåller Hovenberg. Liknande kritik har framförts av Socialdemokraterna.
Niklas Borg kommenterar:
– Jag tror att de har kommit på att det här med planen borde de själva ha gjort när de styrde Linköping, och nu känns det inte bra att alliansen gör det.
Även Sverigedemokraterna lämnar skriftlig kritik mot att inte ha blivit involverade.