Fri bosättning som asylsökande delade kommunstyrelsen

Det krävdes en votering för att avgöra om Socialdemokraternas initiativ till ett avsteg från ebo-lagen skulle bli verklig eller inte i Linköping.

Det krävdes en votering i kommunstyrelsen för att avslå Socialdemokraternas nämndinitiativ om att utnyttja undantag i ebo-lagen.

Det krävdes en votering i kommunstyrelsen för att avslå Socialdemokraternas nämndinitiativ om att utnyttja undantag i ebo-lagen.

Foto: Victor Bomgren/Victor Bomgren/Peter Jigerström

Linköping2021-09-08 14:26

Förra året ändrades lagen om eget boende för asylsökande (ebo). Ändringen innebar att vissa utpekade kommuner - däribland Linköping – kunde begära undantag från lagen, i vissa utsatta områden.

Migrationsverket gav därmed Linköping, en möjlighet att neka asylsökande att bosätta sig i vissa områden. Skulle en inflyttning ändå ske riskerade den personen att mista sin ersättning.

Undantaget i lagen har den styrande Alliansen hittills inte utnyttjat. Bland annat med motiveringen att det skulle stigmatisera redan utpekade områden och att det skulle öka förekomsten av svarta hyreskontrakt. 

Socialdemokraterna har vid flera tillfällen kritiserat kommunens ställningstagande och vid kommunstyrelsens senaste möte lämnade partiet in ett så kallat nämndinitiativ som ger ett parti en möjlighet att få upp en fråga "på bordet". Socialdemokraternas krav är att kommunen från och med nästa år begränsar möjligheten för asylsökande att bosätta sig i Skäggetorp eller i delar av Ryd och Berga. 

De skriver: "Vi ser med oro hur klyftorna växer och hur svårt nyanlända har att komma in på arbetsmarknaden, ett mönster som går igen nationellt. Därför behöver vi ta till alla verktyg som står till hands för att vända utvecklingen och skapa en mer trygg och sammanhållen kommun."

undefined
"Jag blir både oroad och förbannad när det sker skjutningar mitt där Linköpingsborna handlar, tar en promenad eller cyklar hem från jobbet", säger Kristina Edlund om skjutningen i Berga 16 augusti.

Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna, säger att läget i redan utsatta delar har blivit än mer akut och anklagar Alliansen för enorm passivitet.

– Utvecklingen går åt fel håll och då väljer Alliansen att inte använda de verktyg som ändå finns, säger hon.

Socialdemokraterna har nationellt drivit frågan om ebo-lagen - som infördes 1994 av en borgerlig regering – som de vill ta bort. En åsikt de delar med Moderaterna.

Men ett undantag från lagen tror däremot inte Niklas Borg (M), gruppledare för Alliansen, på.

 – Vi tror att risken med undantag är större än den nytta den kunde ha. Eftersom vi tror att människor ändå kommer att fortsätta att bosätta sig i de områden där man har någon anknytning. Vi tror att det kommer att skapa ännu större problem med olovlig uthyrning och svart andrahandsuthyrning, än vi redan har.

Förslaget avslogs i kommunstyrelsen, men först efter en votering där Alliansen tillsammans med Miljöpartiet röstade nej till förslaget och Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade ja.

undefined
Niklas Borg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!