Oppositionspolitiker: ”Vi borde ha sagt nej till Lilja assistans”

Efter Correns granskning av Lilja assistans har flera oppositionspolitiker riktat kritik mot upphandlingen.
– Det är inte olagligt att sälja nystartade assistansbolag, men det är moraliskt fel och man är ute i en gråzon, säger Jan Myhrman (LL).
”Jag har absolut ingenting att dölja och jag har inte på något vis agerat på ett sätt som går utanför rådande regelverk”, skriver bolagets ägare Jenny Larsson i ett mejl till Corren.

Sofia Frithioff (V) och Jan Myhrman (LL) anser inte att Lilja assistans borde ha fått ansvar för att hjälpa funktionsnedsatta i Linköping. Nu måste kommunen se till att Anders Lennermark (mitten) och andra funktionsnedsatta får den hjälp de har rätt till, anser de.

Sofia Frithioff (V) och Jan Myhrman (LL) anser inte att Lilja assistans borde ha fått ansvar för att hjälpa funktionsnedsatta i Linköping. Nu måste kommunen se till att Anders Lennermark (mitten) och andra funktionsnedsatta får den hjälp de har rätt till, anser de.

Foto: Dennis Pettersson, Albin Winther, Privat

Linköping2025-02-28 11:30

Den 1 februari tog Lilja assistans över ansvaret att hjälpa Linköpingsbor som har rätt till personlig assistans.

Tidigare har Linköpings kommun haft en nattpatrull och över 100 personliga assistenter. De har till exempel åkt hem till personer som behöver hjälp med toalettbesök och att vända sig på natten. 

Ofta hamnar de svåraste uppdragen hos kommunen, eftersom det krävs mycket personal under hela dygnet, och andra assistansbolag har rätt att tacka nej för att det inte blir lönsamt.

Nu ligger kommunens assistansuppdrag alltså på ett bolag: Lilja assistans. 

Efter Correns granskning (se faktarutan) har flera oppositionspolitiker reagerat. 

– Det borde ringt varningsklockor när bara ett bolag lämnade anbud och ett annat bolag menar att det är svårt att få lönsamhet i uppdraget, säger Susanna Kellgren Lundberg (L) som tänker lyfta frågan i kommunfullmäktige.

Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff frågade nyligen kommunalrådet Annika Krutzén om hur upphandlingen gått till.

– Det borde ha varit självklart för kommunen att säga nej till Lilja assistans anbud.

undefined
Anders är en av de Linköpingsbor som är orolig för hur det ska gå när Lilja assistans tar över ansvaret för att hjälpa honom när han ska flytta hem från korttidsboendet. Han behöver få hjälp att vända sig flera gånger på natten så någon måste komma flera gånger. Kommer Lilja assistans att klara det? undrar han.

Jan Myhrman, från Linköpingslistan, anser att det var en allvarlig varningssignal att Lilja assistans ägare på kort tid startade fem nya assistansbolag och sålde dem vidare bara fyra månader efter att hon fått tillstånd att bedriva assistans. 

– Jag har svårt att se att ett nystartat assistansbolag med ett fåtal kunder behöver ha fem bolag för att växa. Det finns bara en anledning: Göra snabba pengar.

Även om det inte är olagligt är det moraliskt fel, anser Jan Myhrman.

– Eftersom kommunen har som mål att arbeta bort välfärdsbrott är det extra viktigt att vara noggrann i upphandlingen. Jag är tveksam till att det har skett i detta fall, säger han.

Lilja assistans ägare Jenny Larsson ger en annan bild. Enligt henne var tanken inte att sälja bolagen utan hon sålde de fem assistansbolagen för att hon blev kontaktad av en ”väletablerad företagsmäklare med mångårig erfarenhet”.

”Att jag har fått betalt för mina bolagsförsäljningar och att det har varit positivt för vår expansion är ingen hemlighet. Jag har absolut ingenting att dölja och jag har inte på något vis agerat på ett sätt som går utanför rådande regelverk”, skriver Jenny Larsson i ett mejl till Corren.

Corren har upprepade gånger under mer än en månad försökt få en intervju med Jenny Larsson, men hon vill varken träffas eller prata på telefon.

undefined
Jan Myhrman (LL), ledamot i social- och omsorgsnämnden i Linköping, anser att det är omoraliskt fel att sälja nystartade assistansbolag. ”Eftersom kommunen har som mål att arbeta bort välfärdsbrott är det extra viktigt att vara noggrann i upphandlingen. Jag är tveksam till att det har skett i detta fall.”

Varför fortsatte upphandlingen trots att både tjänstemän och politiker reagerade? Jan Myhrman tror det beror på att det fanns ett starkt politiskt tryck från de styrande partierna (S och M) att lägga ut assistansen på ett privat bolag.

– Det här skulle genomföras, för det var en del av besparingskravet på nämnden, säger han.

Lilja assistans uppdrag kallas ”basansvar”. Det innebär att bolaget med kort varsel ska kunna hoppa in och stötta andra assistansbolag vid akuta lägen, att Lilja assistans måste kunna hjälpa alla dygnet runt och inte får säga nej till svåra uppdrag.

Därför reagerar Jan Myhrman (LL) kraftigt när han hör att Lilja assistans just nu inte har någon nattpatrull mellan midnatt och fem på natten och att bolaget har uppmanat blivande kunder att istället ansöka om hemtjänst från kommunen på natten.

– Lilja assistans får ju 100 000 kronor extra i månaden för att klara basansvaret. Att man får ersättning för att utföra en service och sedan försöker slingra sig ur det är så lågt att jag inte finner ord, säger Jan Myhrman.

Jenny Larsson skriver i ett mejl: 

”Lilja assistans har sedan övertagandet erbjudit patrull nattetid genom ett samarbete med ett lokalt assistansbolag. Vi har aldrig försökt slingra oss ur något och det är djupt beklagligt att det är bilden som målas upp av vår verksamhet.”

Lilja assistans ägare hävdar att bolaget har nattpatrull efter midnatt trots att hon sagt motsatsen till en blivande kund nyligen. 

undefined
Sofia Frithioff (V), gruppledare för vänsterpartiet i Linköping, anser att det var fel att ge uppdraget att hjälpa funktionsnedsatta till ett litet nystartat företag från Järfälla. När kommunen samtidigt sänker ersättningen till assistansbolagen blir det svårt att klara uppdraget utan att försämra anställningsvillkoren, anser hon.

Sofia Frithioff (V) anser att ansvaret inte bara ligger på assistansbolaget utan även på kommunen som nyligen sänkte timersättningen till assistansbolagen.

– Det omöjliggör en hållbar ekonomi och därigenom rekrytering av personliga assistenter och i förlängningen dumpar man anställningsvillkoren för personliga assistenter, säger hon.

Detta visar granskningen

Linköpings kommun har lagt ut personlig assistans och nattpatrull på ett privat bolag. Ett enda anbud kom in till kommunens upphandling. 

Företaget var Lilja Assistans AB, ett litet företag som har varit aktivt ett drygt år, med ett fåtal kunder och inga tidigare kontrakt med någon kommun. 

Linköpings kommun skrev avtal med Lilja Assistans i november 2024, ett avtal värt 220 miljoner kronor som påverkar över 100 kommunanställda personliga assistenter och 35 brukare.

De kommunanställda assistenterna hade rätt att följa med till Lilja assistans, men bara omkring hälften av assistenterna har gjort det. Enligt uppgifter till Corren handlar det om missnöje med övergången och otydliga besked om nattbemanning och scheman.

Correns granskning visar att det fanns flera varningssignaler kring bolaget innan avtalet skrevs på:

1. Företaget hade lägre ekonomisk rankning än kraven i upphandlingen.

2. En annan kommun förkastade bolagets anbud - för att bolaget har för svag ekonomi och brister i kvalitetsarbetet.

3. Ägaren startade på kort tid fem nya bolag och skaffade tillstånd att bedriva personlig assistans. Hon sålde snabbt bolagen vidare, bland annat till en person med kopplingar till en bolagshärva med indragna assistanstillstånd.

Upphandlingen gäller kommunens ”basansvar”. Lilja assistans får, till skillnad från andra assistansbolag, inte säga nej till några uppdrag och ska även täcka upp för andra assistansbolag vid sjukdom och konkurser.

Lilja assistans får 100 000 kronor extra varje månad för att täcka kostnaderna för ”speciellt vårdkrävande personer” som till exempel kan behöva hjälp med att vända sig eller med toalettbesök på natten. I avtalet står att bolaget ska ha bemanning dygnets alla timmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!