I den så kallade "Energiöverenskommelsen" från 2016 enades Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna om en långsiktig inriktning för landets energipolitik. Här bestämdes bland annat att byggnation av nya reaktorer skulle tillåtas vid befintliga kärnkraftverk men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader utan statliga subventioner. För MP är frågan något som splittrar medlemmarna.
Linköpingspolitikern Take Aanstoot (MP), ersättare i samhällsbyggnadsnämnden och nummer nio på partiets riksdagslista i länet, har gått från att vara motståndare till förespråkare av kärnkraft.
– Vi ser att fler och fler ändrar sin inställning inom partiet och vi har ett nätverk för kärnkraftspositiva som växer för varje dag. Det sker en ändring i partiet precis som det gör i samhället, säger Take Aanstoot och fortsätter:
– Det pågår en diskussion kring om det allra viktigaste är att vi ska ha 100 procent förnyelsebar energi eller om den ska vara fossilfri. Det finns slitningar där. Själv ändrade jag uppfattning när jag bodde i Afrika under fyra år och verkligen förstod vad energifattigdom innebär. Vi behöver kärnkraft för att fler länder ska få en välfärd och en god hälsa.
Miljöpartisten skulle gärna vilja se att ett nytt kärnkraftverk byggs i Linköping eller länet. Ett alternativ, enligt honom, är att utvärdera om Tekniska Verken har möjlighet till en etablering. På så sätt kan kommunen bidra.
– Inom ett par år kommer panncentralen i centrala Linköping behöva flytta ut från staden på något sätt. Samtidigt blir striden om vem som får köpa biomassa hårdare då fler och fler länder bygger egna fjärrvärmecentraler. Till det kommer också att det blir mer och mer tydligt att de kommuner som kan erbjuda tillräcklig eleffekt kommer att få industrietableringar och arbetstillfällen.
– Jag är övertygad om att det första länet som bestämmer sig för en ny reaktor kommer att få betydande tillskott på forskningssidan. Det skulle alltså gagna våra utbildningar på universitetet, fortsätter Take Aanstoot.
Han lyfter också avfallsförbränningen som ett framtida bekymmer.
– Vi måste hitta en ny bränsleström i framtiden. Fler och fler länder vill elda upp sitt eget avfall och Sverige är inte självförsörjande.
Men vindkraft, vattenkraft och solceller då?
– Det är inte tillräckligt om vi vill ha värme även på vintern. Linköping behöver en stadig värmeproduktion – och det löser inte enbart vindkraften.
Vad säger du om att kärnkraften inte är förnyelsebar?
– Solceller och vindkraftverk har en begränsad livslängd och det går också åt en massa mineraler och insatsvaror. All energiproduktion har negativa effekter för miljön, säger Take Aanstoot.
Och risken för katastrofer?
– Den oron är överdriven.
Gunnar Gustafsson, partiets andranamn i Linköpings kommunalval, kommenterar kärnkraften så här:
– Sverige har gott om elkraft och vi ska bygga ut mer vind-, sol- och värmekraft. Det som kan göra det ansträngt vissa vinterdagar handlar om att det saknas kapacitet att överföra el från vattenkraften i norr.
Är MP i Linköping för kärnkraft i länet?
– Nej, vi tycker det är dumt att bygga på nya ställen och i Linköping skulle det vara svårt då det krävs mycket kylvatten i kärnkraftverk. Sverige klarar sig bra utan ny kärnkraft. Sedan har ju Europa större problem att klara sig utan gas, olja och kol.