Politikern följde med i polisbilen

Ibland ger sig riksdagsledamöterna ut i verkligheten. Linda Snecker (V) följde med Linköpingspolisen en kväll. Det blev blåljuskörning, trafikolycka, diskussion om krisen inom polisen – men inga munkar.

På Bråvalla nattvandrade hon för att öka säkerheten. På torsdagen följde Linda Snecker med Linköpingspolisen på ett kvällspass.

På Bråvalla nattvandrade hon för att öka säkerheten. På torsdagen följde Linda Snecker med Linköpingspolisen på ett kvällspass.

Foto: Frida Glenning Ströberg

LINKÖPING2017-07-08 18:00

På torsdagskvällen följde Linda Snecker, ordförande för Vänsterpartiet i Östergötland, med polisen på deras kvällspass. Larmen duggade tätt på eftermiddagen. Snatteri och trafikolycka, följt av allmän spaning i Skäggetorp, Berga, Majelden och runt Stångån.

Varför följde du med?

– För att det är viktigt att veta vad jag pratar om. Det ger mig fog i talarstolen. Det duger inte att vi politiker sitter i Stockholm och pratar om polisen, vi måste förstå deras situation.

Var det något som förvånande dig?

– Att det var så lugnt i förorterna. Det hände ingenting i Skäggetorp. Vi såg bara sommarlovsbarn som spelade fotboll. Det är viktigt att spegla en sann bild av förorterna. Visst händer det saker där, men det är inga farliga områden. Jag gillar inte att tänka i svart eller vitt. Vissa vill framhäva brottsligheten och rädslan i förorterna, eftersom det är ett lätt sätt att ta politiska poänger.

Men nog är det en del brottslighet i Linköpings förorter?

– Visst, det sker fler brott i Skäggetorp än i Hjulsbro, men av anledningen att det är ett socioekonomiskt utsatt område! Det är därför vi ska satsa mycket på förorterna.

Vad pratade du och poliserna om i bilen?

– Om behovet av fler poliser och om deras usla arbetstider. Men även om all teknik som strular. Det som slog mig mest var hur lång tid det tar att skriva alla anmälningar. Ett litet snatteri av en enstaka sak tar väldigt lång tid att skriva om. Och det beror främst på dåliga datasystem, vilket är väldigt onödigt.

Hur vill du arbeta för att förbättra rättsväsendet?

– Jag vill fortsätta bedriva en feministisk rättspolitik. Kvinnors rädsla för män är ett praktiskt bevis på könsmaktsordningen. Jag går fortfarande med nyckeln beredd i handen när jag går hem på kvällarna.

Vad innebär en feministisk rättspolitik i praktiken?

– Att ge polisen tid och resurser att verkligen bedriva brottsförebyggande arbete. Just nu hinner de endast det mest akuta. Att polisen finns på plats, och bara via sin blotta närvaro förhindrar övergrepp och sexuella trakasserier, är också brottsbekämpande.

Blev det några munkar eller blåljus?

– Inga munkar, men wok. Och blåljus! Det är himla roligt att åka riktigt fort.

Vilken blir nästa arbetsplats att besöka?

– Kriminalvården, helt klart!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!