Politikern fick bygglov inne i randzonen

Byggnämndens ordförande fick bygga en villa i randzonen där kommunen är restriktiv med bygglov. Det leder nu till att bygglov beviljas även i ett annat uppmärksammat fall.

Gunnar Gustafssons (MP) eget bygglov blev vägledande för att godkänna en annan ansökan, där bygglovshandläggaren yrkat på avslag. "Likabehandlingsprincipen är helt central", säger Gustafsson.

Gunnar Gustafssons (MP) eget bygglov blev vägledande för att godkänna en annan ansökan, där bygglovshandläggaren yrkat på avslag. "Likabehandlingsprincipen är helt central", säger Gustafsson.

Foto: Åke Alvin/arkiv

Linköping2020-11-13 17:00

I en tidigare artikel protesterade Torkel Danielsson mot att han inte fick bygga fyra villor på Erikstad gård utanför Bankekind. Kommunen sade nej med motivet att Erikstad ligger inom den så kallade randzonen runt Linköping. Där har kommunfullmäktige bestämt att bygglov ska beviljas med stor restriktivitet för att bevara den lantliga karaktären.

Torkels syster, Helene Svallingson, fick också ett muntligt avslag på en bygglovsansökan på Erikstad. Detta trots att hon 2010 – innan randzonen infördes – fått ett positivt förhandsbesked om bygglov och då styckat av en villatomt.

Men Svallingsons bygglovsärende tog en helt ny vändning vid veckans presidiemöte i bygg- och miljönämnden. Nämndens vice ordförande Gunnar Gustafsson (MP) konstaterade att hennes ansökan hade precis samma förutsättningar som hans egen några år tidigare – och han beviljades bygglov. På den tiden var han ordförande i nämnden.

– Jag sökte och fick förhandsbesked för två hus 2008. Det var innan randzonen infördes och innan jag blev politiker. Sedan dröjde det till 2016 innan jag sökte bygglov och då fick jag det. Jag var naturligtvis inte själv inblandad i handläggningen, säger Gunnar Gustafsson.

Den andra tomten sålde Gustafsson och där beviljades bygglov 2019.

Vid presidiemötet – där Gunnar Gustafsson, ordförande Stefan Erikson (M) och avdelningschefen på bygglovskontoret Sebastian Monell deltog – ändrades tjänstemannaförslaget. Ett avslag förvandlades till bygglov för Helene Svallingson. 

– Alla ska behandlas lika, kommenterar Gunnar Gustafsson.

Sebastian Monell konstaterar att olika handläggare ibland kan komma till olika slutsatser.

– Vi är 36 medarbetare på bygglovskontoret. Hur många vägledningar vi än har så är det 36 olika individer. Men poängen är att alla ärenden också passerar chefen – det vill säga mig – och till sist även politiken. Så risken att det blir olika behandling i slutänden ser jag som så minimal att det inte ska kunna hända, säger han.

Den ändrade bedömningen ger dock inget nytt hopp för Torkel Danielsson och andra som vill bygga i randzonen runt Linköping. Gustafssons och Svallingsons fall gällde redan avstyckade bostadstomter som sedan tidigare fått positiva förhandsbesked om bygglov.

– Sådana tomter är inte vanliga. Jag känner inte till något mer fall, säger Gunnar Gustafsson.

Karta: Bygglovskontoret
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!