Politiker vill utöka härbärget för tiggare

Linköpings kommun snabbutreder möjligheten att skapa fler platser på härbärget så att inga tiggare ska behöva sova utomhus.

Foto:

LINKÖPING2014-12-08 21:00

– Vi vill inte att Linköping ska vara en stad där människor ligger ute och fryser om nätterna. Det är en fråga om solidaritet, oavsett vilket land man kommer i från, säger Linnéa Darell (FP), ordförande i omsorgsnämnden.

Många Linköpingsbor har reagerat kraftigt på att 20–30 tiggande EU-migranter sover utomhus, bland annat under en bro vid Stångån. De har hört av sig till Stadsmissionen och kommunen med starka önskemål om att något måste göras.

Orsaken till att migranterna sover utomhus är att de blivit så många att de 20 platserna på härbärget inte räcker till. Stadsmissionen driver härbärget i Ryttargårdskyrkans lokaler, och där har brandmyndigheterna hittills satt en gräns vid maximalt 20 övernattande personer.

Vid måndagens möte i kommunstyrelsens planeringsutskott väcktes frågan om det är möjligt att utöka platserna på härbärget, eller hitta någon annan lösning för att tiggarna ska slippa sova utomhus.

Kommundirektör Joakim Kärnborg fick i uppdrag att snabbt se över tänkbara alternativ och redovisa dem inom en vecka.

Linköpingsbor har hört av sig till Stadsmissionen och kommunpolitikerna med förslag på olika lokaler som skulle kunna användas som härbärge.

Ett förslag är att man skulle använda militärtält som värms med kaminer.

– Det är roligt att människor engagerar sig och är kreativa. Men det är inte lokaler som är problemet, det svåra är bemanningen, att hitta volontärer som vill jobba på härbärget nattetid, säger Linnéa Darell.

– Därför tänker vi oss i första hand ett fortsatt samarbete med Stadsmissionen. De har ju byggt upp mycket kunskap om EU-migranter och har till exempel kontakt med tolkar som arbetar ideellt, fortsätter hon.

När kommunen öppnar för en utvidgning av härbärget innebär det också att man är beredd att skjuta till mer pengar till verksamheten.

– Ja, så är det. Det här kommer att innebära en extra kostnad, men det är vi beredda att ta, säger Linnéa Darell.

Det nuvarande härbärget skapades för ett år sedan efter ett offentligt möte som samlade många engagerade Linköpingsbor. EU-migranterna får köa för platserna varje torsdag, och de 20 första får biljetter som gäller för de sju kommande nätterna. De som inte har fått plats på härbärget tidigare är dock prioriterade. Många tiggande EU-migranter är utmattade av sömnbrist eftersom det är svårt att sova utomhus, och tanken är att de under en vecka på härbärget ska få ordentlig återhämtning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!