I våras blev det känt att Stångåstaden planerade att sälja 1 088 lägenheter i Ryd, Lambohov och Berga. Enligt Stångåstaden ville de sälja motsvarande cirka sex procent av sitt bestånd för att få loss kapital till att bygga nytt.
Affären innehöll redan från start vissa villkor. Kommunens politiska ledning (S,MP,L) vill att det ska finnas flera stora fastighetsägare i Linköping och därför villkorade Stångåstaden affären så att bara fastighetsbolag som inte tidigare äger något i Linköping fick lägga bud. Utöver detta så lovade Linköpings kommun att den som köpte Stångåstadens fastigheter också skulle få köpa mark av kommunen i Vallastaden och den planerade stadsdelen Djurgården.
Affären mötte stark kritik, framför allt från förre ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Muharrem Demirok (C). Han är numera kommunalråd och i opposition och kallade affären för en "sosseprodukt" som gjorts upp helt utan insyn. Affären ledde också till en uppmärksammad protest när oppositionspolitikerna lämnade ett sammanträde i samhällsbyggnadsnämnden.
Kritiken handlade inte om Stångåstadens bostadsförsäljning utan om att kommunen lovade att sälja sin mark till den som köpte bostäderna.
Protesterna stoppade dock inte affären.
Det har istället de båda fastighetsägarna Michael Cocozza på Botrygg och Carl-Fredrik Grönhagen på Mannersons lyckats med – åtminstone tillfälligt. De överklagade samhällsbyggnadsnämndens beslut om markförsäljning till förvaltningsrätten. Som skäl angav deras jurist att kommunens agerande är ett brott mot kommunallagen. Enligt juristen bryter kommunen också mot EU:s statsstödsregler genom att sälja mark på detta sätt.
Både Botrygg och Mannersons hade velat vara med och lämna anbud på marken i Vallastaden och Djurgården.
Förvaltningsrätten har ännu inte avgjort ärendet – men de har fattat beslut om inhibition. Det innebär att markaffären stoppas i väntan på att rätten avgör frågan.
Det här överklagandet av markaffären påverkar dock inte Stångåstadens försäljning av bostäderna. Köparen – som är det norskägda Heimstaden – har två motparter. Dels Stångåstaden, dels kommunen och Stångåstaden har enligt vd Fredrik Törnqvist skrivit kontraktet så att det gäller oavsett vad som händer i affären med Linköpings kommun.
– Oavsett den så kommer vår fastighetsaffär att genomföras, det är ett eget kontrakt, säger han.
Och kontrakten är inte villkorade av varandra?
– Nej.
När Stångåstadens försäljning av fastigheterna presenterades i våras framställdes det hela som att affärerna hängde ihop och var villkorade av varandra. Kommunalrådet Elias Aguirre (S) med ansvar för samhällsbyggnadsnämnden tycker att de fortfarande gör det – trots att kontraktet säger annat.
– För oss hänger det ihop, vi har valt den aktör som köpt från Stångåstaden och bestämt oss redan från början att där ska finnas ett åtagande att också bygga bostäder. Sen har vi försökt hitta det bästa upplägget, tillsammans med experter, kring hur man skriver avtalen. Även om det är olika kontrakt mellan olika parter så är det ett gemensamt upplägg, säger han.
Heimstadens vd Patrik Hall konstaterar, liksom Stångåstadens vd, att det rör sig om två olika kontrakt och att fastighetsaffären med Stångåstaden redan är klar. När det gäller markaffären med kommunen beklagar han om den skulle gå om intet.
– Men då får vi ta nya tag och se om vi kan hitta någon annan mark. Jag tycker att vi som seriös och stor fastighetsägare har en skyldighet att bidra till Linköpings utveckling. Vi var glada att det ingick en viss byggnation i affären, men om det nu är så att det beslutet är felaktigt så är det inte så mycket att göra.