Under en pressträff i början av september då den styrande Allians för Linköping presenterade sin budget för 2021, uppgav Åsa Wennergren (L) och Niklas Borg (M) att kommunstyrelsen ska göra en ”översyn av kommunens hyresmodell”. Syftet är att få ned kostnaderna för lokaler som kommunen hyr.
– Lokalkostnader vi har för skolan är högre än i jämförbara kommuner. Därför vill vi göra en översyn och värdering av den hyresmodell vi har, säger Åsa Wennergren (L).
Ni undrar alltså om kommunens eget fastighetsbolag Lejonfastigheter utnyttjar kommunen och sätter för hög hyra?
– Vi vill veta hur vår hyresmodell fungerar, och därför vill vi göra en översyn, svarar Åsa Wennergren.
Niklas Borg (M) uppger att kommunen har större utgifter för skolan än vad den borde ha, sett till strukturella förutsättningar i Linköpings skolor.
I databasen Kolada, upprättad av staten och landets kommuner, kan nyckeltal jämföras. Där framgår att Linköping 2019 hade en lokalkostnad på 21 351 kronor per elev i grundskolan. Medeltalet i gruppen ”större städer” där tjugo andra kommuner, däribland Helsingborg, Jönköping, Norrköping och Örebro ingår, var 17 703 kronor per elev. Året innan var Linköpings kostnad 19 746 kronor per elev medan gruppens medeltal var 16 842 kronor.
Erik Styrenius, fastighetschef för Lejonfastigheter, framhåller att Linköpings kommun har en tradition av att vilja ha hög hållbarhet och energiprestanda i sina lokaler. När den sortens lokaler byggs kan det kosta mer men är en investering, beskriver han, och uppger att fastighetsbolag beräknar hyra på projektkostnad och driftskostnad.
I ett mejl till redaktionen (då han befann sig på utbildning) skriver Erik Styrenius att Lejonfastigheter lägger mycket pengar på underhåll. Han skriver också att Lejonfastigheter har ett avkastningskrav som sätts av ägaren kommunen. Vinst som bolaget gör går tillbaka till kommunen.
Att lokalkostnader skiljer mellan kommuner kan ha många orsaker, enligt Styrenius, en är antal elever. ”Fler elever i en skola ger självfallet en lägre kostnad per elev” skriver han. En stad som expanderar behöver bygga skolor och det blir dyrare än äldre lokaler.
– Kommunen behöver bra lokaler med bra arbetsmiljö men vi vill göra en utvärdering för vi vill också att så mycket pengar som möjligt går till utbildning, säger Niklas Borg (M).