Politiker tjänar mer än folket

Riksdagskandidaterna i Östergötland tjänar betydligt mer än svensken i gemen. Moderaterna har högst inkomst, men vänsterpartisterna tjänar nästan lika mycket, visar Correns granskning.

linköping2002-06-25 06:10

Den genomsnittlige riksdagskandidaten i Östergötland tjänar drygt 100 000 kronor mer än medelsvensson per år. Allra högst lön har moderaterna, men de är tätt följda av vänsterpartiet och socialdemokraterna.

Att arbetarrörelsens två partier toppar inkomstligan är nog lite förvånande för de flesta, men Björn Grip, vänsterpartiets ordförande i Östergötland, tror sig ha förklaringen till att hans partikamrater har en lön på nästan 26 000 kronor i månaden.

-- Det har väl förmodligen med åldern att göra. Har man kommit en bit på karriären vilket många av kandidaterna har gjort, så kan man nog tjäna så mycket.

Björn Grip anser ändå att hans parti är representativt för sina väljare.

-- Jag tycker att det är viktigt att titta på vilken yrkesmässig karriär en kandidat har gjort. Vad har de med sig i bagaget när de kandiderar till riksdagen? Ur det perspektivet tror jag nog att allmänheten kan se att detta är människor som har breda erfarenheter.

Mp ligger längst ner

Genomsnittssvensken tjänade år 2000 185 400 kronor. Moderaterna och vänsterpartisterna hade samma år en medelinkomst på 308 800 respektive 308 000 kronor. Ungefär en tusenlapp mindre hade kollegerna i socialdemokraterna och drygt 7 000 kronor mindre hade kristdemokraterna som ligger på fjärde plats i löneligan.

Folkpartiet och centern hamnar på femte och sjätte plats. Längst ner bland riksdagspartierna ligger miljöpartiet.

Medellönen för alla på riksdagslistorna för Östergötland är 288 500 kronor.

Männen på riksdagslistorna har högre lön än kvinnorna, 307 400 kronor mot 266 500 kronor, vilket speglar samhället i stort.

Förmögenhet

När det gäller förmögenhet visar det sig att riksdagskandidaterna även på den punkten ligger bättre till än svensken i gemen. 22 av de 170 kandidaterna hade beskattningsbar förmögenhet, alltså nästan 13 procent av personerna. Det kan jämföras med att knappt 8 procent av de svenska hushållen hade beskattningsbar förmögenhet år 2000.

Ålder är en aspekt som brukar diskuteras när frågan om politikernas representativitet kommer på tal. Ofta brukar det vara ont om yngre, och om äldre som passerat pensionsstrecket.

I Östergötland är största andelen riksdagskandidater mellan 40 och 50 år gamla. Men det finns faktiskt yngre i toppen.

Få äldre

Sett till de sex översta namnen -- inget parti har i dag fler mandat -- har socialdemokraterna, folkpartiet, centern och vänsterpartiet en kandidat vardera under 30 år. Moderaterna och kristdemokraterna ingen. Miljöpartiet har två, partiet har också lägsta medelåldern.

Däremot är ingen alls av de sex översta kandidaterna på partiernas listor över 65 år. Totalt är bara fyra procent så gamla. I miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet finns ingen alls.

Andelen äldre i riksdagen är också liten. Bara tre procent av nuvarande riksdagsledamöter är över 65 år. Motsvarande andel av befolkningen är cirka 17 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!