Samarbetet som pågått i över tio år mellan Linköpings kommun, Funktionsrätt Östergötland och Friskis och Svettis har varit en uppskattad verksamhet för personer med funktionshinder. Det har gett möjlighet till träning i en anpassad gymmiljö med generösa ytor.
Men nu vill inte kommunen förlänga avtalet. Beslutet var uppe till diskussion redan förra året, berättar ordförande Annika Krutzén.
– Då förlängde vi det för att parterna skulle få tid att ställa om eftersom vi inte skulle kunna ha det kvar. Men ett sådant avtal kan inte förlängas hur länge som helst, säger hon och tillägger att gymmarknaden ändrat sig under åren.
– För tio år sedan fanns det inte alls så många aktörer som det finns nu, vilket också är en bidragande orsak till att man inte kan fortsätta att förlänga nuvarande avtal. Om vi skulle förlänga det nu så är bedömningen att det skulle räknas som otillåten direktupphandling.
Ett fortsatt samarbete skulle därför kräva en upphandling enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, som innebär att fler aktörer får lägga anbud för att bedriva liknande verksamhet.
En annan aspekt som ligger till stöd för beslutet, enligt Annika Krutzén, är kommunens princip om lika behandling för kommunens invånare.
En fråga man dock kan ställa sig i sammanhanget är var gränsen går för kommunens ansvar kopplat till lagen om stöd och service, LSS. Enligt den ska kommunen se till att personer med bland annat funktionshinder, och som har stödinsatser enligt LSS, har jämlika levnadsvillkor och är delaktiga i samhället. Målet är att personerna ska kunna leva som alla andra.
– Kommunen gör en mängd olika åtgärder för att stimulera friskvård, men det är en balansgång hur mycket man kan subventionera, som när det handlar om gymavgift för vissa grupper, säger Annika Krutzén.
Tycker ni inte att det är värt att upphandla en sån här sak?
– Det är ju det här som är lite krångligt. Vi måste se vad vi har för andra saker som vi erbjuder den här målgruppen och som skulle kunna ersätta eller vara ett komplement. Och så måste vi titta på vad som är lagstadgat och det håller man på att göra nu. Kommer det fram till att något saknas, som det finns behov av och som vi måste erbjuda, då ska vi göra det. Men vi måste göra den utvärderingen först, säger Annika Krutzén.
Totalt har kommunen avsatt cirka 300 000 kronor per år till verksamheten.