Det säger Göran Gunnarsson (C), ordförande i landstingets trafikutskott. Han hänvisar till Östgötatrafiken när det gäller utformandet av anbuden och påpekar tydligt att arbetstiderna hos leverantörerna inte är något för nämnden.
Men om nu en utredning från Statens väg och transportforskningsinstitut visar att förarnas sömniga tillstånd kan utgöra en trafikrisk, har du då inget med det att göra?
– Det är möjligt att man kan diskutera det. Men jag anser inte att Östgötatrafiken ska gå före hela Sverige. Det finns centrala avtal och det finns en lagstiftning som anbuden och utförarna har att luta sig emot, svarar Göran Gunnarsson.
Corren har sökt infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärdh (M), men hennes pressekreterare hänvisar till att hon under onsdagen främst kommenterar alliansens infrastruktur-utspel i Almedalen. Corren har även sökt Moderaternas främsta ledamot i riksdagens trafikutskott, Jan-Evert Rådhström. Han vill inte kommentera en utredning han inte har läst.
Johan Andersson (S), riksdagsman på östgötabänken och ledamot i trafikutskottet, säger så här:
– När det gäller kollektivtrafik bör parterna i möjligaste mån lösa det här. Går inte det har Socialdemokraterna sagt att vi är beredda att diskutera en lagstiftning. Det här är en fråga som ständigt är aktuell, inte minst i vården, där delade turer är vanligt. Om vi kommer till makten vill vi ha ett centralt kollektivavtal om rätten till heltid inom all offentlig verksamhet.
Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, har god inblick i anbudsförfarandet. Han har svårt att se att Östgötatrafiken kan ta ett större ansvar:
– Vi måste ha ett kundfokus och köra när många vill åka. Vi kan inte ha linjer med bussar utan passagerare. Det vore att gå åt helt fel håll, säger han.