Utryckningspoliser i hela landet markerar sitt missnöje genom att parkera utryckningsfordon på en central plats på sin ort. De kommer att stå på Trädgårdstorget i Linköping fram till fredag klockan 22. Det var tanken men det kan bli si och så med den saken.
Poliser kommer i alla fall att fortsätta åka på akuta ärenden när allmänheten behöver hjälp.
– Allmänheten är vår yttersta arbetsgivare och när folk ringer och behöver hjälp eller när ett larm kommer åker vi med en gång. Men andra ärenden görs inte, säger Lars Uno Viking, polis som har jobbat i 45 år.
Han är missnöjd både med sin löneutveckling eller rättare sagt med bristen på löneutvecklingen och med polisorganisation och arbetsvillkor. Men poliser får inte strejka därför gör de tillsammans i hela landet ett "statement", det vill säga att de åker på det som de kallas till men de initierar inte något eget.
Poliser har ingångslön på 21 300 men de vill att den höjs till 25 000 samt att deras löneutveckling och arbetsvillkor blir bättre. Ellinor Lind och Angelica Axelsson jobbar båda som utryckningspoliser. De var medvetna om låga ingångslöner när de valde polisjobb. Men de trodde att hårt arbete och erfarenhet skulle löna sig i deras lönekuvert.
– Man väljer inte det här yrket för att vara högavlönad. Men det finns nästan ingen löneutveckling, obekvämarbetstid är dåligt betald och dålig lön följer oss livet ut. Vi vill ha en rimlig lön, säger Ellinor Lind.
Både hon och hennes kollega Angelica Axelsson trivs med sitt jobb och gillar att jobba med människor, men ekonomin är också viktig och de vill kunna få belöning efter sina insatser och erfarenhet.
Måns Borgny är polisens ombud i Östergötland och han hoppas att protesten ska skapa ett intresse i hela samhället för polisens situation.
– Poliser känner sig lågavlönade, både de nya och de äldre. I det sista löneavtalet som gäller till oktober 2014 fick poliser en löneökning på två procent. Samhället förväntar sig att poliser jobbar dygnet runt och de är oerhört lojala med uppdraget, men de bör också få det bättre, säger Måns Borgny.
Susanne Axelsson, polisområdeschef, är dock inte så road med polisprotesten.
– Missnöjet med löner har funnits länge men det är synd att poliser väljer att protestera nu när vi redan har ett avtal. De borde ha valt att använda sig av etablerade kanaler och sitt fackförbund, säger Susanne Axelsson till Corren.
Hon säger sig ha förståelse för utryckningspolisers önskemål men anser att hela situationen är ganska knepig och komlpex.
– Poliser har många andra uppdrag än att åka på larm. Och om man inte följer sina uppdrag som tilldelas skulle det kunna bli fråga om rättsliga konsekvenser. Något som skulle avgöras i varje enskilt fall och samordnas på nationellnivån, säger hon.