Enligt chefsåklagare Mats Ericsson, som har åtalat polismannen för tjänstefel, ska denne inte heller ha dokumenterat åtgärden så som lagen kväver.
Det misstänkta brottet ska ha uppdagats i samband med att poliser från ungdomsenheten i Linköping besökte en gymnasieskola i Linköping. En civilpatrull åkte dit för att genomföra ett så kallat ”orossamtal” med en elev som går där.
Poliserna hade fått indikationer på att 17-åringen eventuellt kunde ha börjat missbruka narkotika. Men patrullen får då veta att andra poliser för en kort tid sedan redan varit där, pratat med samma elev och tagit då prov på honom.
Ungdomspatrullen gjorde slagningar i alla datasystem men kunde inte hitta någon som helst dokumentation om vare sig kroppsbesiktning eller förhör. De hittade inte heller någon anmälan om ringa narkotikabrott gällande den aktuella skoleleven.
Poliserna började då tro att eleven ljög och hade därför ytterligare ett samtal med honom. Men 17-åringen stod på sig och förklarade ingående dels hur provtagningen gick till, dels att han och de andra poliserna hade kommit överens om att de skulle lägga det åt sidan, samt att vårdnadshavaren inte skulle underrättas.
Historien som 17-åringen berättar lät så osannolik att ungdomspatrullen bestämde sig för att ringa kollegorna på gatulangningsgruppen, en man och en kvinna, som pekades ut som ansvariga.
Kollegorna vidimerade att de har varit på skolan, haft ett samtal med eleven och att provtagningen ägde rum.
Den utpekade polismannen, som senare åtalades för tjänstefel och som i dag ställs inför rätten, säger att han ville hjälpa 17-åringen som en skolkamrat falskeligen pekat ut som drogpåverkad.
Polismannen skriver själv:
”Då jag, som medmänniska, förstod hur han kunde känna sig att bli utpekad, på skolan, och detta med att rektorn hämtade ut honom från klassrummet, att vi blev igenkända av övriga elever och så – allt hade ju gjort att han ”hängdes ut” på skolan trots att han var oskyldig – så sade jag ok till att han kunde kissa i den burk som inspektör XX (kollegans namn, red anm) var ute och hämtade, men att polisen inte stod för det beslutet. Sedan kunde jag ändå vara honom behjälplig, såsom ”brottsoffer”, att göra en snabbanalys.”
Rättegången mot polismannen pågår under tisdagsförmiddagen vid Linköpings tingsrätt.