Polisinsatser mot smuggling avbröts

Polisens spaning visade redan 2012 att östgötska turistbussar transporterade in enorma mängder alkohol i Östergötland. Sedan avbröts insatsen. Att skaffa hållbara bevis bedömdes bli för mycket jobb.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2014-02-13 08:00

– Det fanns brister i utredningen. Som ärendet då såg ut hade bevisningen inte räckt, säger chefsåklagare Torsten Angervåg som fattade beslutet.

Poliser från Finspång, Norrköping, Linköping och Mjölby spanade i flera månader mot misstänkta spritbussar tillhörande flera östgötska bussbolag, varav några nu har åkt fast i den senaste månadens tillslag.

Beslutet att inte förlänga insatsen väckte ilska och irritation bland poliser i yttre tjänst.

Poliser Corren talat med säger:
– Jag är så förbannad på att vi inte fick fortsätta.

– Folk ringde in till polisen och tipsade om det här men vi fick inte hålla på med det mer. Det kändes otroligt frustrerande.

– Från chefshåll kom det att vi inte skulle jobba med det här för det skulle ta för mycket tid.

De kritiska poliserna vill inte framträda med namn. Skälet de anger är ett lågt tak för kritik inom polisen.

Också bland allmänheten märks irritation och förvåning över det man uppfattar som polisens tröga agerande mot handeln med svartsprit.

Under Correns granskning av alkoholhandeln har ett flertal personer kontaktat redaktionen och berättat att de tipsat polisen men att de upplevt ett ointresse.

– De här personerna har hållit på med svartsprit i flera år och jag har ringt polisen. Märkligt att de har fått hållas, säger en man, som ringt polisen då han iakttagit leveranser av alkohol i Norrköping men inte sett några poliser dyka upp.

En annan man berättar att han skickat in egna bilder och film till polisen som visar omfattande urlastning av alkohol vid olika tillfällen i Linköping och Norsholm.

– Polisen har inte hört av sig till mig med några frågor, så antingen borde de ha varit medvetna om vad som hände eller sett det som ett lågprioriterat ärende, säger han.

Chefsåklagare Torsten Angervåg, med regionalt samordningsansvar för bekämpande av organiserad brottslighet, säger till Corren att polisen i vissa lägen inte kan berätta vilket arbete som pågår för att misstänkta då kan undanröja bevis.

”Vi bedömer också att det kommer att krävas en helt orimligt stor arbetsinsats om vi ska kunna visa företrädarnas delaktighet” skrev Angervåg i sitt beslut.

Ska man tolka det som att omfattande brottslighet får vara ifred för att den kräver för stor arbetsinsats av polis och åklagare?
– Nej, det ska man inte. Det jag syftade på i mitt beslut var att det krävdes en stor arbetsinsats för att reparera brister i utredningen, säger Torsten Angervåg.

Angervåg lämnade förslag på hur östgötapolisen skulle kunna gå vidare för att nå framgång rättsligt, bland annat föreslog han kontakter med Skånepolisen som arbetat framgångsrikt.

– Vi fortsatte jobba på olika sätt. Grunden till det projekt som vi har drivit nu (projektet ”Bus stop”, reds anm) ligger i erfarenheterna av allt jobb som gjordes 2012. Så här långt har vi gjort ett mycket bra arbete nu, säger Conny Dahl, biträdande operativ chef vid östgötapolisen.

Han säger sig förstå frustra-tionen hos poliser som var involverade i insatsen.

– Vi kan se sådana känslor i angelägna ärenden där medarbetare lagt ner mycket jobb och engagemang.

Samtidigt säger han sig förstå åklagarnas beslu

– Inom polisen jobbar vi med en misstanketrappa upp till skälig misstanke om brott. Men åklagarna har ett annat uppdrag och ansvar än vad vi har, säger Conny Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om