Poliser överrumplade av riktat våld: "Massivt stenregn"

De hundratals personer som kastade sten mot poliser och saboterade polisbilar skämde ut sig och sitt område och överrumplade erfarna poliser, som bevittnat mycket våld under sina karriärer. Det visade vittnesmålen i Linköpings tingsrätt under måndagen.

Under den andra rättegångsdagen vittnade flera poliser i Linköpings tingsrätt om sina upplevelser under upploppen i Skäggetorp under påskhelgen.

Under den andra rättegångsdagen vittnade flera poliser i Linköpings tingsrätt om sina upplevelser under upploppen i Skäggetorp under påskhelgen.

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-07-11 18:24

– Vi möttes av brutal stenkastning, något jag aldrig har varit med om tidigare. Det som kändes märkligt och annorlunda var att det var personer i alla åldrar som kastade. Det var allt från tioåringar till farmödrar. Och det var inga små stenar.

Så berättar en av de poliser som beordrats till Linköping från Stockholm, för att förstärka Linköpingspolisen under påskdagen då den danske politikern Rasmus Paludan påstått att han tänkt återvända till Linköping för att tala och bränna koranen. Det var ett "massivt stenregn" enligt en polis vittnesmål.

undefined
Så här såg en av polisens bussar ut efter attackerna från stenkastare. Sidorutan saboterades helt och poliserna fick åka och köpa silvertejp, och fick hjälp av räddningstjänsten med plast för att förhindra att glassplitter spreds.

Polisen var en av tolv poliser som kallats som vittnen den andra dagen i rättegången där tre män från Linköping, 19, 21 och 26 år, står åtalade för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De riskerar fängelse i mellan två år och livstid.

Bara några av de vittnande poliserna pekade under rättegången ut de åtalade och uppgav att de sett hur männen kastat sten mot poliser och fordon.

– Han stod kanske en meter framför vår polisbuss. Vi fick ögonkontakt och han kastade. Han tog upp stenen och kastade igen, sa en av poliserna som pekar ut den åtalade 21-åringen.

undefined
Kammaråklagare Kajsa Malmström vill med det stora antalet kallade vittnen visa på mängden våld som poliserna utsattes för under upploppen.

Tre av polisvittnena var områdespoliser från Linköping, som känner Skäggetorp och många av invånarna. De vittnade om hur situationen sakta men säkert spårade ur med grupper som började samlas, maskera sig, hetsa mot polisen och sedan plötsligt gick till angrepp. Ett femtiotal ungdomar börjar springa mot områdespoliserna då de klivit ur sin polisbuss för att prata med folk. Ungdomarna kastar stora stenar. En av poliserna skriker till sina kollegor att de ska tillbaka in i bussen.

– Det dunkade i bakrutan, det smällde i bussen. Hade vi inte hunnit in i bussen så hade vi blivit skadade, berättade en av områdespoliserna.

Hennes kollega, som körde bussen, beskrev stressen hon kände när stenar haglade men hon hade svårt att köra ut ur området eftersom stenkastarna först vägrade flytta på sig. Områdespoliserna behövdes egentligen i Skäggetorp eftersom de har bäst lokal kännedom om personer och geografi, men samtidigt har de sämst skyddsutrustning av alla poliser. Därför lämnade de stadsdelen och särskilt utbildad insatspolis tog över.

– De kastar stenar och bangers, det är som att kolla på en krigszon. Det är en olustig känsla att sitta i bussen och se det här. Det är barnfamiljer, gamla, många står och filmar som om det här vore nån slags underhållning. Jag tycker det känns väldigt otäckt att titta på det här och att alla som är där riktar ett stort hat mot polisen, berättade polisbussföraren.

undefined
Under den andra rättegångsdagen vittnade flera poliser i Linköpings tingsrätt om sina upplevelser under upploppen i Skäggetorp under påskhelgen.

En av dem som går in för att trycka tillbaka det våldsamma upploppet är en gruppchef från Stockholm, med erfarenhet från flertalet upplopp och även FN-tjänstgöring under Balkankriget. Han blir påtagligt tagen av vad som sker i Skäggetorp.

Under sitt vittnesmål säger han samma sak som flera andra poliser i rätten under måndagen: ”Det här är det värsta jag varit med om.” Poliserna nämner det riktade våldet, aggressiviteten, att stenkastarna var i alla åldrar och att attackerna kom från alla håll.

Gruppchefen beskriver att han mådde dåligt av att behöva beordra sina kollegor in i ”livsfarliga lägen” och har behövt terapi efter upploppen. Han konstaterar också att Linköpings lokala områdespoliser blev extra utsatta:

– Det här gjorde folk mot områdespolisen, mot sin egen polis. De kastade sten mot sina poliser och kastade sönder deras fordon, sa han i rätten.

En av områdespoliserna berättade hur det kändes att bli attackerad av invånare i ett område där hon och kollegor engagerat sig starkt:

– Man lägger ned mycket själ och hjärta när man jobbar som polis i ett sånt här område. Och så hände det här och jag tänkte: ”Jaha, är det här det som vi får tillbaka?” Jag kände mig nedslagen.

Men flera av områdespoliserna vittnade också om att stenkastarna inte har stöd från många av de boende i Skäggetorp som skämdes och upprördes:

– Flera kom fram till oss poliser och sa att de tyckte det var för jävligt att folk kastade sten, sa en av poliserna.

Kammaråklagare Kajsa Malmström, som driver åtalet mot männen, säger att hon kallat många poliser som vittnen för att visa det omfattande våldet, som hon menar att de tre åtalade männen är en del av och ska dömas för. De tre männen nekar till brott.

undefined
Kammaråklagare Kajsa Malmström fick bära med sig sina saker från sal 3 till sal 14 efter strul med ljudet.
"Det var någon annan"

De tre männen har medgett att de varit i Skäggetorp på påskdagen 17 april men nekar till anklagelsen om grovt sabotage mot blåljusverksamhet. I polisförhör har 21-åringen sagt att många ser ut som den person som syns på bilderna och att det inte är han. Den 26-årige mannen har i polisförhör sagt att det är hans "privata liv" vad han gjorde i Skäggetorp och att polisen inte har med det att göra.

Fler personer är misstänkta för blåljussabotage och kan bli åtalade senare, enligt åklagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!