Klockan 09.01 den 7 juni 2019 skedde en explosion i ett cykelförråd utanför ett hyreshus på Ådalagatan i centrala Linköping. Den materiella förödelsen blev enorm – men ingen människa kom till allvarlig fysisk skada.
När snart ett år har gått sedan händelsen väljer polisen att gå ut med nya, hittills okända uppgifter. Trots att ett omfattande polisarbete har lagts ned har ännu ingen av de inblandade i dådet dömts.
Till en början ville inte polisen säga något om vilket motiv som kan ha legat bakom sprängdådet. Nu säger man:
– Det finns flera uppgifter som pekar på att den här händelsen är en del i en konflikt mellan två kriminella grupperingar. Vi tror att det här brottet var riktat mot en person som bodde på Ådalagatan, säger polisens utredningsledare, John Skoog.
Enligt våra källor var attentatet riktat mot en man med kopplingar till mc-gänget No Surrender. Polisen vill dock inte bekräfta uppgiften.
– Vi har valt att inte gå ut med uppgifter om vilka kriminella gäng som det rör sig om. Jag tycker inte att de behöver mer publicitet, säger John Skoog.
Daniel Axelsson, chef för enheten för grova brott vid Linköpingspolisen, säger att polisen har förhört mannen som attentatet tros ha varit riktad mot. Han har dock inte velat medverka i utredningen.
– Vi har ett problem med en tystnadskultur som innebär att man inte pratar med polisen, säger Axelsson.
John Skoog säger:
– Vi har pratat med honom och han säger att han inte tror att det här brottet var riktat mot honom. Det kan vara värt att nämna att när det gäller brott i den kriminella miljön, så är det inte helt ovanligt att man inte vill berätta att man har blivit utsatt för brott. Det ses som tecken på sårbarhet.
Polisen har i sitt kartläggningsarbete noggrant analyserat den telefontrafik som förekom under natten till den 7 juni. Spaningsledningen avslöjar nu att tre mobiltelefoner misstänks ha använts i samband med brottet – och att sprängladdningen troligen utlöstes genom att ett sms skickades till en av mobilerna som var fäst på sprängladdningen.
Två av de tre aktuella mobiltelefonerna kan, enligt polisen, ha inhandlats kontant på Ica Maxi i Norrköping dagen innan dådet. De tre mobilerna laddades sedan med kontantkort som köptes i butiken Kungsvideo på Kungsgatan i Norrköping den 6 juni. Efter dådet har ingen av mobilerna använts.
– Vi behöver hjälp från allmänheten för att få information om vem som kan ha köpt de här mobiltelefonerna och kontantkorten, säger Skoog, som berättar att polisen inte kunnat säkra några övervakningsbilder som visar inköpen.
Utredningsledaren berättar att ett sms skickades till en av de tre mobiltelefonerna i nästan exakt samma sekund som explosionen på Ådalagatan detonerade. Avsändaren är okänd.
– Det finns en arbetshypotes som går ut på att sms:et utlöste sprängladdningen. Men vi behöver veta mer om det för att kunna uttala oss säkert.
Polisen har under utredningens gång undersökt om det finns samband mellan dådet Ådalagatan och andra grova brott. Den 5 december förra året sköts till exempel två män med koppling till No Surrender till döds när de var på väg till en nattklubb i Norrköping.
Daniel Axelsson och John Skoog säger att den kriminella konflikten som ledde till sprängningen på Ådalagatan fortfarande pågår. Konflikten tros handla om makten över den lokala narkotikahandeln.