Polisens mobiltelefoner strular

En kvinna med hjärtproblem drabbades av bröstsmärtor när hon mottog ett dödsbud. Men när polisen ringde efter ambulans slutade mobiltelefonen att fungera.

Linköping2015-06-01 20:00

Det var tidigare i vår som två poliser åkte till en bostad i Linköping för att framföra ett dödsbud. En kvinna i familjen reagerade starkt. Hon drabbades av akuta smärtor i bröstet.

En anhörig berättade för poliserna att kvinnan hade dokumenterade hjärtproblem. En av poliserna ringde genast SOS alarm genom att slå larmnumret 112. Polismannen hann bara uppge vad som hänt och vilken adress som var aktuell. Sedan kopplade mobiltelefonen ner utan föregående varning. Polismannen tvingades ringa SOS alarm en andra gång.

I en tillbudsanmälan skrev senare polismannen att det inträffade "skapade mycket onödig tidsspillan i ett akutläge."

Den drabbade kvinnan överlevde det inträffade.

Av tillbudsanmälan framgår att polisen i Östergötland har haft problem med sina mobiltelefoner av märket Sony Xperia tidigare. Polismannen skriver: "Jag har själv upplevt det tidigare likväl som att kollegor har påtalat problemet." Enligt polismannen har ingen kunnat förklara vad problemet beror på. Försök har gjorts med att ändra inställningar – vilket några poliser har upplevt som en förbättring. Andra har dock inte märkt någon skillnad.

Polismannen föreslår i tillbudsanmälan att polisen skaffar driftsäkra mobiltelefoner och skriver: "Telefonen som brukas i dag känns mer som en gammal telefon utan knappar."

Från polisledningens sida har man förklarat att mobiltelefonerna succesivt ska bytas ut. Polisledningen överväger även att köpa in hjärtstartare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!