Bildningsförbundet Östergötland arrangerade i onsdags en utbildningsdag med kommunikationsbyrån Kreafon. Cirka femtio poliser samlades på Konsert och Kongress för att lära sig mer om sociala mediers fördelar och fallgropar. Facebook används redan flitigt av myndigheten för att snabbt kunna nå ut med information till allmänheten. Men det tillkommer hela tiden nya sätt att kommunicera på och därför tycker Lena Leigert det är viktigt att förstå nätets mekanismer. Nätbedrägerier ökar snabbt och det är vanligare att folk anmäler kränkningar som spridits via nätet.
– Alla behöver en allmänbildning över hur sociala medier funkar men för polisen är det också viktigt för att kunna förstå anmälningarna som kommer in. En kränkande bild sprids snabbt och kan förfölja en länge, säger hon.
Thomas Agnevik är presstalesman hos polisen och tror att polisens kunskaper om sociala medier är lika goda som allmänhetens. Än så länge är det de poliser som är intresserade eller jobbar med det som är duktiga, andra är ointresserade. Dessutom är det ett mycket användbart verktyg. Att snabbt kunna nå ut med information via F acebook är ovärderligt och polisen kan då ha direktkontakt med alla intresserade.
Men nätpublicitet kan också bli problematisk. En norrköpingspolis postade i somras bilder där han poserar med automatvapen med förklaringen att bilden var humoristiskt menad. Thomas Agnevik säger att det är viktigt att skilja på privatliv och när du representerar en myndighet. Ibland är poliser oförsiktiga med vad de postar online och det kan få konsekvenser, säger han.
– Om man t.ex. försöker vara rolig online missförstås det ofta och sprids snabbt. Det går inte att ta bort heller. Men det positiva vi kan göra på nätet överväger definitivt det negativa och det finns ett stort intresse för vad vi skriver, säger Thomas Agnevik.
Vad som är tillåtet för polisen att göra online är inte alltid självklart. Teknikens snabba utveckling gör det omöjligt för lagstiftningen att hänga med och de stora aktörerna, som Facebook , har ofta egna regelverk för vilken information de delar med sig av. Nätets anonymitet underlättar för kriminella handlingar. Polisen måste därför veta hur man utnyttjar de verktyg som finns, säger Raimo Strandgård, som deltog i utbildningen.
– Vi kan hitta allt möjligt. Mailadresser , ålder och fullständiga namn. Flashback använder vi ofta. Nyligen hittades en pedofil via nätet, som senare dömdes, säger han.