15 april i år. Linköpings centralstation badar i blåljus.
En kvinna vid namn Sanije har nyss knivhuggits till döds av sin exman.
Men det vet inte Moa än, där hon går omvägar i Linköping. Hon har nyss mött en man i affären där hon brukar handla.
Mannen är hennes expojkvän och pappan till hennes barn. Han förekommer flera gånger i belastningsregistret och är förbjuden att kontakta henne. Åklagare har beslutat att han utgör ett hot mot Moa och barnen. På grund av det han utsatt Moa för tvingas hon bo på skyddad adress.
Ändå stod expojkvännen och väntade där i affären – och frågade när han får träffa barnen.
Moa slår numret till sin advokat och kontaktperson hos polisen för att berätta.
– De säger att det är skönt att höra min röst. Båda har varit oroliga över att det kanske var jag som nyss blivit mördad på resecentrum.
Moa, som egentligen heter något annat, är en av de Linköpingsbor vars expartner har kontaktförbud.
Under 2020 fick Åklagarkammaren i Linköping in 223 ansökningar om kontaktförbud. 61 av ansökningarna beviljades. Det visar statistik från Åklagarmyndigheten. Under de senaste åren går det inte att skönja en tydlig ökning eller minskning i vare sig antalet ansökningar eller antal beviljade kontaktförbud i kommunen.
– Generellt sett är de flesta som ansöker om kontaktförbud kvinnor och barn, säger Louise Enocksson Witting, ämnesexpert på kontaktförbud vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.
Till en början var Moas förhållande med expojkvännen bra. Hon var ung och förälskad, men lite irriterad på sin mamma som inte tyckte om dotterns nya pojkvän.
– Mammor har nog en förmåga att ibland bara ... veta.
Moa blev snabbt gravid. När hon födde barnet förändrades pojkvännen.
– I efterhand har jag lärt mig att det är vanligt att våldsamma, svartsjuka män börjar misshandla kvinnan psykiskt och fysiskt när barnet är fött.
Pojkvännen började kontrollera varje steg Moa tog. Han ringde när hon var och handlade för att höra att hon faktiskt var i en affär och bad henne skicka bilder på de hon umgicks med.
Snart började han örfila Moa och kalla henne för hora. Boxade henne hårt i revbenen så att hon fick en spricka.
Utnyttjade han dig sexuellt?
– Han hade sex med mig även när jag inte ville och när jag sov. Just då tänkte jag inte på det som ett utnyttjande.
Flera gånger försökte hon göra slut, men när han svor på att han skulle ändra sig tog hon tillbaka honom.
– Jag var ung och hade ett litet, litet barn. Det är klart att jag hoppades att han skulle ändra på sig och att vi skulle få det att funka.
Men en morgon fick hon nog. Moa hade nyligen fått veta att hon var gravid igen och att hon var för långt gången för att göra abort.
– Han var alltid arg på morgonen. Den dagen kallade han mig hora så fort han vaknade. Då tänkte jag att så här orkar jag inte leva. Så här kan inte mina barn växa upp.
Med ett fast tag om sin bebis och med en skyddande hand på magen lämnade hon lägenheten och flydde till en släkting där familjen samlats. När Moa för första gången berättade hur pojkvännen behandlat henne fylldes rummet av upprörda röster, kramar och tröstande ord.
Nu började kampen tillbaka mot ett eget, självständigt liv.
Mäns våld mot kvinnor har debatterats flitigt under våren. Bland annat har röster höjts för att kontaktförbud i fler fall bör kombineras med fotboja.
Diskussionen är inte ny. 2018 ändrades lagen så att det skulle bli enklare att besluta om fotboja till personer som brutit mot ett kontaktförbud.
Men i statistiken från Åklagarmyndigheten går det inte att hitta ett enda fall i Linköping under de senaste fem år där kontaktförbudet kombinerats med fotboja.
– För att sätta fotboja på någon krävs det i dag att det finns goda bevis för att personen brutit mot kontaktförbudet, säger Louise Enocksson Witting.
Regeringen har dock lagt fram fyra nya förslag om straffskärpning för kvinnofridskränkning, där ett förslag är att fotboja ska bli förstahandsåtgärd vid utvidgat kontaktförbud.
Efter att Moa lämnat expojkvännen tog det inte lång tid förrän kroppen signalerade att något var fel.
Det var månader kvar till beräknat förlossningsdatum men barnet ville ut. Moa lades in på sjukhus. Dörrarna till hennes rum hölls låsta för att skydda henne mot pojkvännen. Läkarna tog prov på hennes urin och konstaterade att hennes höga stressnivå kunde vara orsaken till att kroppen skyndade på förlossningen.
Samtidigt med värkar och lustgas lystes Moas mobilskärm upp då och då. Det var expojkvännen, pappan till barnet.
Han skrev att han skulle döda henne.
Efter förlossningen placerades Moa på ett skyddat boende i en liten ort i Sverige.
Socialtjänsten ville säkerställa att Moa var kapabel att ta hand om två små barn och hindra henne från att kontakta pojkvännen.
– Då hatade jag soc. Men i efterhand är jag så tacksam för att de satte mig där, annars hade jag nog levt med honom än i dag.
I dag har alltså expojkvännen kontaktförbud. En polisutredning om olaga hot har pågått länge.
Enligt svensk lag riskerar man dagsböter eller fängelse i högst ett år om man bryter mot ett "vanligt", ordinärt, kontaktförbud likt det expojkvännen har mot Moa.
Under våren har flera kritiska röster kring kontaktförbud höjts. Bland annat har organisationen Unizon, som samlar 137 kvinno- och tjejjourer, sagt att kontaktförbud är ett "haveri" och att gärningsmannen ofta går fri eftersom de flesta överträdelser betecknas som ringa.
Men det är något som åklagaren Louise Enocksson Witting tillbakavisar.
– Det är få överträdelser som betecknas som ringa. Ringa handlar om att man själv tagit kontakt och att personen svarat, eller att man sprungit på varandra, säger hon.
Moa vet inte om eller vad pojkvännen kommer att få för straff för att han brutit mot kontaktförbudet. Hon har inte hört något.
– Som det är nu känns det som att samhället signalerar att det inte är så värst allvarligt att bryta det. Helst hade jag velat att polisen plockade in honom.
I vardagen som ensamstående förälder med två små barn finns inte tid att grubbla på det han gjort mot henne. Men Moa undviker att vistas ensam på stan, av rädsla för att han ska dyka upp.
Är du rädd för honom?
– Ibland. Jag kan bli orolig för att han ska komma till förskolan och göra något med barnen. Men mest blir jag irriterad. Jag orkar inte lägga mer tid på honom.