Kommun och polis trappar upp sitt säkerhetsarbete

Politikers utsatthet ökar under ett valår. Därför har kommun och polis trappat upp sitt säkerhetsarbete. "Stämningen trissas upp inför valet", säger polisen Christian Velin.

En stor del av polisens arbete inför valet handlar om att säkerställa offentliga sammankomster men hat, hot och trakasserier mot förtroendevalda är en annan del. "Stämningen trissas upp inför valet", säger polisen Christian Velin.

En stor del av polisens arbete inför valet handlar om att säkerställa offentliga sammankomster men hat, hot och trakasserier mot förtroendevalda är en annan del. "Stämningen trissas upp inför valet", säger polisen Christian Velin.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-08-01 05:00

Sedan slutet av 2021 är höstens val, av polisen, definierat som en nationell särskild händelse. Det innebär att myndigheten kraftsamlar och skapar en tillfällig organisation med ansvar för säkerheten kring valet. Christian Velin är en del av den regionala valstaben i Polisregion Öst.

undefined
Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) ökar de förtroendevaldas utsatthet under ett valår. Samtidigt är det få händelser som anmäls till polisen.

– Mycket av vårt arbete under valrörelsen handlar om att skydda allmänna sammankomster, det har ju varit lite kontroversiellt i samband med Rasmus Paludan, men även hot, hat och våld mot förtroendevalda är en del av vårt arbete. Där jobbar vi både underrättelsemässigt, proaktivt och repressivt i den mån det är möjligt att lagföra någon, säger Christian Velin och fortsätter:

– Sedan lägger vi stor vikt vid att informera våra politiker, att de har relevanta kontaktvägar och möjlighet till stöd om de utsätts.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) ökar politikernas utsatthet i samband med ett valår. 30 procent av landets förtroendevalda uppgav att de, under valåret 2018, utsattes för hat, hot eller trakasserier. En knapp majoritet var kvinnor.

– Temperaturen höjs inför ett val, politikerna syns och uttalar sig mer i offentligheten, så tyvärr ligger det i sakens natur att de är mer utsatta. Jag skulle tro att hot och trakasserier, i samhället i stort, har ökat på sociala medier under de senaste åren i takt med att användandet har ökat. Visst upplever jag att det är en annan ton mot politiker i dag, säger Christian Velin.

undefined
"I slutet av förra året genomförde vi en omfattande riskanalys utifrån valet och valrörelsen. De riskfaktorer vi hittade är det som vi prioriterar och jobbar mot under året", säger Linköpings kommuns säkerhetschef Anders Fernemark.

Endast 19 procent av alla händelser mot förtroendevalda 2018 polisanmäldes. Hat och trakasserier är vanligt, våld sker mer sällan, och den vanligaste förövaren är, enligt Brå:s rapport, män mellan 45 och 64 år.

– Det kan absolut vara komplicerat att få någon dömd för den här typen av brott. Yttrandefriheten sträcker sig ganska långt, det kan vara svårt att veta vad som är brottsligt, men det är tydligare när det går över till personliga handgrepp. Sedan är det vanligt att man gömmer sig bakom falska konton på sociala medier.

Även Linköpings kommun har trappat upp arbetet under valåret. Anders Fernemark är säkerhetschef:

– Dels har Sveriges kommuner och regioner (SKR) haft en utbildning för de förtroendevalda och så har vi tagit fram ett utbildningsmaterial som har diskuterats under seminarium. Kunskap och medvetenhet är politikernas verktyg för att minska riskerna för att hotfulla situationer uppstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!