Niondeklassarna på Berzeliusskolan fick svaren under fredagens temadag om alkohol, narkotika och droger. Fast för många var det inga nyheter. ”Det är bra att vi får friska upp minnet” tyckte en elev, efter Linköpingspolisens Joakim Stenmans föredrag i aulan på förmiddagen. Andra höll med och menade att det är klokt att den här informationen ges till eleverna emellanåt.
Men att alkoholanvändningen bland "niorna" minskar var en intressant nyhet, ansåg någon.
Joakim Stenman hänvisade till en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Enligt den använde år 2013 drygt hälften av eleverna i årskurs nio alkohol. Motsvarande siffra 1971 var 90 procent. En utveckling i rätt riktning som man vill ska fortsätta, resonerade Joakim Stenman.
Han berättade om arbetet med att komma åt langningen till unga.
– Det är "Tysklandsspriten" jag jagar. Visst finns det också exempelvis äldre syskon som langar till yngre, och det är fel. Men jag prioriterar langningen av sprit från Tyskland, de langarna säljer hur mycket som helst.
Joakim Stenman beskrev också vad som händer vid en polisutredning när en ungdom ertappas med alkohol - om att spriten hälls ut eller tas i beslag, om anmälan och föräldrakontakt, om förhör och om att vittna.
Av årets "risktillfällen" när det gäller unga och alkohol säger han att det är nollningarna på hösten som polisen nu får lägga mer resurser på. Valborg har tidigare varit en "riskhelg" men där upplevs drickandet ha minskat.
Efter polisens föredrag informerade Marie Gustafson från Östergötlands läns nykterhetsförbund om vart de unga kan vända sig om de själva eller någon kompis behöver hjälp och stöd. Hon nämnde bland andra Ungdomsmottagningen, Bris, Eleonoragruppen och elevhälsan.