Under påskhelgen svarade Malena Grann, polischef för region Öst, på kritiken som riktats mot polisen efter upploppen i Skäggetorp. Men frågan varför Paludan fick tillstånd att bränna koranen i just Skäggetorp centrum, och inte någon annan stans i Linköping, duckade hon och hänvisade till polisens jurister.
Demonstrationsfriheten är grundlagsskyddad, vilket gör att det ska mycket till för att polisen ska kunna stoppa en demonstration. Men det går, med hjälp av ordningslagen. En demonstration som hotar ordning och säkerhet kan alltså nekas.
– Det är den operativa verksamheten hos polisen som gör en bedömning av hur arrangemanget påverkar ordning och säkerhet i området. Slutsatsen, som vi på rättsavdelningen fick till oss, var att det var okej att hålla demonstrationen på den här platsen, säger Tommy Berglund, jurist på rättsenheten i region öst.
Enligt honom går det inte att villkora en demonstration vid ansökningsskedet.
– Utgångspunkten är att man ska få demonstrera på platsen man vill. Skulle det vara så att vi bedömer att platsen är olämplig har vi dialog med arrangören och kan ibland få arrangören att frivilligt byta plats. Men godkänner inte arrangören detta måste polisen avslå ansökan, säger Tommy Berglund.
Mikael Backman är kommenderingschef i polisregion Öst och har ett övergripande ansvar för de demonstrationer som sker i valrörelsen i region Öst.
Varför beviljades Skäggetorp centrum som plats för demonstrationen?
– All offentlig plats är ju fritt för en arrangör att söka på. Hur skulle det se ut, om hot om våld gjorde att vi fredade hela områden från demonstrationsrätten?
Hur ser du på beslutet i efterhand?
– Med facit i hand ser vi att det inte gick som polisen önskade. Vi har misslyckats med uppdraget att trygga ordningen och säkerheten, och med att säkra den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten. Det är ingen tvekan om det.
Han försvarar beslutet att godkänna demonstrationen och menar att utifrån vad polisen visste då gjordes en korrekt säkerhets- och riskbedömning.
Jag förstår inte, hur kan du säga att hot-och riskbedömningen var korrekt när situationen blev en annan än vad ni tänkte er?
– Utifrån det vi kände till när vi beviljade sammankomsten var bedömningen korrekt. Att det däremot inträffade en sådan allvarlig ordningsstörning, det hade vi inte förutsett, säger han och tillägger att det var först efter att demonstationen godkändes som våldsverkarna mobiliserade.
Mikael Backman säger att polisen tar med sig stora erfarenheter av påskens upplopp.
– Precis som alla andra ser vi att det nu finns risk för otroligt allvarlig brottslighet och grovt våld. De erfarenheterna hade vi inte före påsk.
Betyder det att nya ansökningar från Paludan kommer att avslås i Skäggetorp?
– Vi gör en individuell bedömning för varje fall. Men det som hänt innebär synnerligen försvårande omständigheter för nya sammankomster.
Valåret är långt ifrån över och polisen ska nu, med anledning av upploppen, arbeta annorlunda med tillståndsansökningar. Tillståndshanteringen i polisregionerna ska samordnas, så att olika regioner inte tar olika beslut.
– Polisens viktigaste uppdrag i en valrörelse är att säkerställa den grundlagsskyddade rättigheten att demonstrera så att människor får komma till tals. Framöver kommer vi att mer enhetligt bedöma allmänna sammankomster. Det ställer stora krav på oss att med varsamhet pröva kommande ansökningar, säger Mikael Backman.