– Det pågår många förundersökningar just nu och flera misstänkta gärningspersoner är delgivna misstanke om brott i ett flertal ärenden som vi räknar med att kunna slutföra innan årsskiftet, säger förundersökningsledaren Martin Hedberg.
I princip samtliga rån där offren varit 17 år eller yngre har under hösten passerat hans skrivbord. Så snart en person blivit skäligen misstänkt för rån har ärendet lämnats över till åklagare då brottet är att betrakta som grovt. I de allra flesta fall har en förundersökning kunnat inledashttps://corren.se/artikel/wl612o8j, trots att det inte direkt gått att koppla alla brott till misstänkta gärningspersoner.
– Min uppskattning är att vi i ungefär hälften av ärendena inte kan få fram någon misstänkt, men i flertalet av de aktuella fallen ser ändå utredningsläget bra ut. Sen är det alltid svårt att spekulera hur slutresultatet kommer att bli under resans gång, men min förhoppning är att utredningarna kommer att leda till åtal.
En liknande våg av rån bland ungdomar i Linköping blossade senast upp i våras med en topp under april månad. Precis då som nu mattades ökningen av efter en kort men intensiv period med många anmälningar. Från mitten av oktober och fram till nu har enbart ett fåtal så kallade ungdomsrån polisanmälts. Martin Hedberg tror att det delvis kan bero på att problematiken har uppmärksammats men också att flera personer har delgivits misstanke om brott.
Den nytillträdda lokalpolisområdeschefen i Linköping, Ann-Christine Rehnström, är efter omständigheterna nöjd med utvecklingen.
– Vi har ju lyckats bromsa vågen, så på det sättet har vi ju nått framgång. Sen kommer vi inte att nå ända fram i alla ärenden rent utredningsmässigt.
Vet ni vilka rånarna i de flesta fall är?
– Vi har ganska god koll på vilka individer det rör sig om och vi har en bra bild av vilka personer i Linköping som är våra mest aktiva kriminella – både generellt och kopplat till höstens rån.
Hur arbetar ni fortsatt med personrånen i Linköping?
– Vi fortsätter med att ha hög synlighet och genomför trygghetsskapande åtgärder, framför allt i Ryd men också i centrum. Vår samverkan med Linköpings kommun och med fastighetsbolag ger en väldigt bra effekt, till exempel genom övervakningskameror, belysning och klippning av buskage. Ingen ska vara rädd för att behöva gå hem på en mörk gata på kvällen.