Corren har tidigare berättat om den frusna katten som hittades utanför en villadörr i Linköping i december förra året. Den hade varken halsband eller tatuering i örat. Kvinnan hörde av sig till polisen och anmälde att hon hade katten. Hon satte upp lappar i området och efterlyste ägaren, men ingen hörde av sig.
Veterinär tog katten
I mars i år beställde hon tid på en djurklinik i Linköping för att få katten veterinärbesiktad och vaccinerad. Och här hamnar saken i en byråkratisk karusell där flera misstag begås.
Vid besöket konstaterade kliniken att katten hade ett chip som informerade om vem ägaren var. En veterinär tog då handgripligen katten från kvinnan och meddelade att den skulle tillbaka till ägaren.
I ett brev till länsstyrelsen skriver kvinnan att hon blev förtvivlad eftersom hon inte ville lämna bort katten. Hon blev så nedbruten att hon sjukskrev sig i fyra dagar.
"Okänsligt"
Kvinnan upplevde att veterinärens bemötande var okänsligt och oprofessionellt. Hon ifrågasätter veterinären och klinikens agerande.
Polisens policy säger att kattägare har tio dagar på sig att höra av sig. Därefter har upphittaren rätt att bli ny ägare. Eftersom det hade gått över tre månader när kvinnan kom till djurkliniken, borde hon alltså vara den rättmätige ägaren. Samtidigt konstaterade polisen att veterinären inte är en myndighetsperson och har inte befogenhet att ta katten. Veterinären borde ha kontaktat dem.
Polismiss
Men även polisen hade gjort fel, visade det sig. Polisen kan inte hitta anmälan som kvinnan ringde in från början. Men man betvivlar inte att hon faktiskt har anmält saken. Om ärendet registrerats enligt polisens rutiner, hade kvinnan kontaktats efter tio dagar och erbjudits skriva på nya ägandepapper. Dessutom borde polisen ha erbjudit sig att chipkontrollera katten. Då hade inte situationen hos veterinären behövt uppstå.
Får ersättning
Kvinnan har begärt ersättning från polisen, som ska täcka kattmat och tillbehör, på 1 100 kronor.
Rikspolisstyrelsen har nu utrett saken och konstaterar att myndigheten begick flera misstag. Bland annat ska försvunna djur registreras och hittegodskvitto lämnas till upphittaren. Katten bor numera hos sin ursprungliga ägare.