Polisinsats mot gym i Linköping efter brottsmisstankar

Fem personer på ett gym i Linköping visade tecken på att vara påverkade av dopningspreparat. Det ledde till en polisinsats mot gymmet och flera husrannsakningar i omklädningsskåp och bostäder.

Linköping2021-04-01 13:24

Under eftermiddagen och kvällen på onsdagen slog polisen till mot ett av Linköpings större gym. Flera civilpoliser arbetade på gymmet under dagen och riktade misstankar mot att fem män, alla mellan 20-30 år gamla, skulle vara påverkade av dopningspreparat. Enligt uppgifter till redaktionen kallades därefter flera polispatruller till gymmet.

Polisen beslutade att genomföra provtagning på männen och proverna har nu skickats på analys. Det togs även beslut om att genomföra husrannsakningar i männens skåp i omklädningsrummen samt tillslag i två av männens bostäder.

I tre av fyra skåp hittades misstänkt dopningspreparat och i bostäderna fann polisen ytterligare fynd i form av preparat. Fynden togs i beslag av polisen och männen förhördes innan de sedan kunde släppas. 

Misstankarna mot alla fem män gäller dopningsbrott av normalgraden eget bruk och innehav.

Maria Papanikolaou, områdespolis och antidopingsansvarig vid de gymanläggningar i Linköping som är anslutna till nätverket, "100 procent ren hårdträning", berättar att användandet av dopingpreparat ökat i kommunen på senare tid.

– I synnerhet under pandemin. Vi tror att det kan förklaras med att det är färre personal som arbetar vid anläggningarna än normalt. Det har inneburit att missbrukarna fått större utrymme att hålla på med sitt, utan att någon upptäcker vad de pysslar med och kan slå larm.

Papanikolaou menar att ett långvarit missbruk kan leda till dramatiska förändringar hos den som använder preparaten.

– Svåra psykiska problem är inte ovanligt. Depressioner, självmordstankar och ett ökat våldskapital. Vi har också sett att doping förekommer i grupperingar där man sysslar med grova brott.

Polisen använder sig av olika metoder för att stävja missbruket, berättar Maria Papanikolaou.

– Civilklädda kollegor kan kliva in på ett gym och agera som vanliga motionärer som vill träna. Men vi besöker också träningsanläggningarna med uniformerad personal. Det är ett sätt för oss att visa att vi finns och att vi arbetar aktivt för att kontrollera verksamheten.

Urtypen för en person som använder dopingmedel är vanligtvis mellan 17 och 34 år, uppger Papanikolaou.

– Flest män, men det är samtidigt mer vanligt med kvinnor än vad man tror. Och användandet kryper tyvärr allt längre ner i åldrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!