Polisen: "Det är jävla dumheter"

Det misstänkta föremål som på fredagen hittades i Tannefors var tänkt att se ut som någon typ av bomb. Det uppger polisen.

Så här såg det ut på Nya Tanneforsvägen i fredags. Kommisarie Daniel Axelsson är irriterad över den här typen av händelser med misstänkta föremål.

Så här såg det ut på Nya Tanneforsvägen i fredags. Kommisarie Daniel Axelsson är irriterad över den här typen av händelser med misstänkta föremål.

Foto: Johnny Gustavsson, Jeppe Gustafsson

Linköping2019-08-26 11:13

Det var på fredagsmorgonen, vid 07.30-tiden, som polisen fick larm om att ett misstänkt föremål hittats vid en fastighet på Nya Tanneforsvägen.

– Vi tog bilder på föremålet som vi skickade till nationella bombskyddet. De vågade inte ta några risker, säger Daniel Axelsson, chef för enheten för grova brott vid Linköpingspolisen.

Polisen spärrade av ett stort område i Tannefors och det dröjde sju timmar innan faran kunde blåsas över. Det misstänkta föremålet visade sig vara ofarligt.

– Men det var tänkt att se farligt ut, säger Daniel Axelsson som är minst sagt irriterad över det inträffade.

– Den här typen av händelser kräver enormt stora resurser. Det är jävla dumheter, för att tala klarspråk, säger Axelsson.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt olaga hot mot grupp. Händelsen kan dock komma att rubriceras om.

– Det kan bli omrubricerat till falskt larm.

Fredagens pådrag i Tannefors ska ses mot bakgrund av de många larm om farliga föremål som polisen tvingats hantera under sommaren. Förutom två faktiska explosioner – sprängdådet på Ådalagatan den 7 juni samt mopedbomben på Garnisonen den 19 augusti – har polisen hanterat flera falsklarm: Den 9 juni larmades polisen om ett misstänkt farligt föremål i Tannefors. Föremålet visade sig vara ofarligt – men det var tänkt att likna en sprängladdning. En förundersökning om grovt olaga hot inleddes.

Den 12 juni kom nästa larm om ett misstänkt föremål. Polisen fick ett samtal om att ett föremål hade placerats i närheten av polishuset. Polisen spärrade av hela Garnisonen i väntan på att nationella bombskyddet åter skulle komma till Linköping för att skjuta sönder föremålet. Även den händelsen rubriceras som grovt olaga hot.

Så sent som i fredags utrymdes Linköpings universitet efter larm om att en man lagt ut ett hotfullt budskap på sociala medier.

Polisen fortsätter att lägga stor kraft på att utreda sprängdådet på Ådalagatan och explosionen på Garnisonen. Polisen utreder om det finns något samband mellan händelserna. I slutet av förra veckan framkom uppgifter om att bomben på Ådalagatan innehöll mellan 15 och 20 kilo sprängmedel. Daniel Axelsson, som leder förundersökningen, vill inte bekräfta uppgiften, som uppges vara hämtad ur en rapport från nationella bombskyddet.

– Men det är väl uppenbart för alla att det rörde sig om en stor laddning.

Polisen har ännu inte velat säga vilken typ av sprängmedel som användes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om