Polisen bytte jobb – blir kaféägare i Linköping

Han tjänstgjorde som polis i Paris mest våldsamma stadsdelar. Efter flytt till Sverige landade han i Linköping. Nu öppnar Serge Le Normand nytt bageri och kafé på Torggatan.

Serge och Sara Le Normand träffades på en irländsk pub i Paris i januari 2006. Nu öppnar de kafé och bageri på Torggatan i Linköping.

Serge och Sara Le Normand träffades på en irländsk pub i Paris i januari 2006. Nu öppnar de kafé och bageri på Torggatan i Linköping.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-09-22 19:00

Det är tillsammans med hustrun Sara Le Normand som Serge genomför satsningen med eget surdegsbageri och en mindre cafédel i de centrala stadsdelarna.

De gör det i lokalerna efter "A Piece of Cake" som avvecklade sin verksamhet för en tid sedan.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Lokalerna totalrenoveras och planen är att kunna öppna i november, säger Serge som jobbat som bagare på ett närliggande kafé i Linköping under drygt fyra år.

– Jag utbildade mig i Stockholm och har även praktiserat på presidentpalatset (Élyséepalatset) i Paris under en månad. Det var riktigt lärorikt.

undefined
Serge och Sara Le Normand träffades på en irländsk pub i Paris i januari 2006. Nu öppnar de kafé och bageri på Torggatan i Linköping.

Det blev ett tvärt kast i yrkeskarriären för Serge Le Normand som tidigare arbetade som polis i den franska huvudstaden.

Dessutom i den mest kriminella stadsdelen, nummer 18.

– Sju år som patrullerande polis och utredare. Det var tufft, spännande och stressigt. Och till viss del även farligt. I princip kunde allting hända. Man visste bara inte när.

Respekten bland de kriminella för den franska polisen är väldigt låg, berättar Serge.

– De tvekar inte att hoppa in och börja slåss. Det gällde verkligen att vara ordentligt beredd när det brände till.

– Men samtidigt, jag gillade jobbet. 

– Varje dag bjöd på en slags adrenalinkick.

undefined
Serge är den som kommer att sköta verksamheten i det nya bageriet. Sara finns med i uppstarten som projektledare och inredare.

Att vandringen på den fortsatta livsbanan landade i en flytt till Sverige förklaras med en blixtförälskelse på en irländsk pub i Paris i januari 2006.

Serge träffade Sara, som då arbetade som au pair, vid bardisken och det sa pang direkt.

– Det var en vinstlott som varje fransman drömmer om. Tänk en söt blond svensk tjej. Det blev snabbt en ny dejt veckan därpå, haha.

Sara bekräftar flörten i nästan varje detalj.

– Men vem som fick jobba hårdast för att det skulle bli en fortsättning behöver vi kanske inte gå in på, säger hon och skrattar.

undefined
Lokalen på Torggatan totalrenoveras inför öppningen som är beräknad till någon gång under november.

Det nya stället på Torggatan kommer att ha ett mindre antal sittplatser i kafédelen. 

Till sommaren blir det även en uteservering.

Sara, som jobbar som kommunikationskonsult på ett annat företag i stan, finns med som stort stöd i uppstarten.

– Marknadsföring, inredning och projektledare. Det är mina ansvarsområden.

Bageri Normandie, som är det namn som paret Le Normand valt, kommer att ha konkurrens av liknande bagerier bara några stenkast bort.

– Det finns plats för oss också. Och vi ser oss som komplement till varandra, inte som konkurrenter, säger Serge.

Karta: Torggatan 1B
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!