Polisen berömmer "Lelles" insats – men utfärdar varning

Två män har anhållits misstänkta för stöld ur 20 färdtjänstbussar i Linköping. Att en anställd på bussföretaget spårade upp männen får polisen att dela ut beröm – och en varning.

Ett 20-tal färdtjänstbussar utsattes för inbrott hos Vikbolands taxi i Linköping. Spåren ledde företagets driftchef till en ort utanför Finspång där två misstänkta greps av polis.

Ett 20-tal färdtjänstbussar utsattes för inbrott hos Vikbolands taxi i Linköping. Spåren ledde företagets driftchef till en ort utanför Finspång där två misstänkta greps av polis.

Foto: Jasmine Hübinette / Privat

Linköping2023-05-12 11:41

Tjuvarna slog till två gånger mot Vikbolands taxis depå i Malmskogen: först i tisdags och sedan igen under natten mot torsdagen. De krossade bussarnas rutor och stal teknisk utrustning. Till slut var ett 20-tal bussar obrukbara, och följden blev att sjukresor och skolbussar blev försenade. 

Att polisen inte kom ut efter första anmälan gjorde HR-chefen Carolina Aronsson irriterad: 

– I morse ringde jag och sade att nu får ni fan komma ut för det här kommer inte att ta slut, sade hon till oss på torsdagen. 

Samtidigt startade Vikbolands taxis driftchef Alexander "Lelle" Aronsson sin egen jakt på förövarna. En bild på en misstänkt bil ledde honom först till Ljungsbro och sedan till en ort utanför Finspång. När han lokaliserat bilen ringde han polisen och två män kunde gripas. 

De misstänkta är en man i 40-årsåldern som är skriven i Linköping och en man i 45-årsåldern som är folkbokförd i Finspång. 

– De anhölls vid 16-tiden i går, misstänkta för stöld, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg på fredagsmorgonen. 

– Vi jobbar vidare med förhör och dylikt, och de har informerats om vad de misstänks för, fortsätter han. 

Att en privatperson ger sig ut på jakt efter brottslingar har sina för- och nackdelar, tycker Dennis Johansson Strömberg, som påpekar att han inte känner till alla detaljer i det här fallet.

undefined
Polisens tekniker var på plats på torsdagen för att dokumentera skadorna och säkra eventuella spår.

– Man kan säga rent generellt att det är ju jättebra, men man får alltid sätta det i relation till vilken fara man utsätter sig själv för, beroende på brottsrubricering och hur själva konfrontationen gått till. Att det är någon som samlar information är ju bra men det är också väldigt viktigt att den kommer till polisens kännedom. Kan man så är det bästa att man lämnar över informationen till polisen, och gärna så tidigt som möjligt, säger han. 

Finns det risk för att en privatspanare saboterar utredningen?

– Så kan det absolut vara, beroende på vilka åtgärder man gör. Det kan också bli så att man får uppgifter som inte stämmer och att man sprider falsk information, så att man i sin tur trampar någon annan på tårna, säger Dennis Johansson Strömberg. 

Han understryker att polisen är tacksam för allmänhetens hjälp. 

– Det är svårt att ge ett generellt tips i och med varje ärende är så himla unikt. Men får man information så delge den till polisen, så får vi med våra verktyg och våra mandat agera utifrån det.

undefined
Carolina Aronsson är HR-chef på Vikbolands taxi. Polisen kom inte efter första omgången inbrott i tisdags, så när det hände igen röt hon till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!