Polisen: Barn rekryteras av kriminella i Skäggetorp

Skäggetorp är en perfekt plats för kriminella att rekrytera barn. Området är segregerat, socialt utsatt och många unga söker förebilder, och drömmer om tillhörighet och pengar.

Anna Bergman och Jonas Rasmussen går hem till familjer eller ringer när de upptäcker barn som umgås med äldre kriminella. De flesta föräldrar vill ha polisens stöd, beskriver de.

Anna Bergman och Jonas Rasmussen går hem till familjer eller ringer när de upptäcker barn som umgås med äldre kriminella. De flesta föräldrar vill ha polisens stöd, beskriver de.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2020-05-30 07:00

– Det är en klar och tydlig strategi bland grovt kriminella. De går in för att rekrytera unga som ska hjälpa dem i brottsligheten, säger Anna Bergman, chef för områdespolisen i Linköping.

Jonas Rasmussen, som lagt stor del av sin arbetstid de senaste åren i stadsdelen Skäggetorp, berättar att många barn han träffar ”vill ha fel förebilder”.

– De här ungdomarna har inte ett skötsamt liv och normal skolgång som mål i livet, så som vi andra gärna vill tro att de också tänker. De ser förebilder i kriminella äldre som verkar leva ett fränt liv, säger Jonas Rasmussen.

Han berättar om barn som i brist på stabila vuxna och grundad framtidstro, fascineras av äldre kriminellas liv så som de skildrar det i sociala medier; Fester, krogen, bilar, pengar, vapen. De yngre beundrar, delar och vill gärna lägga ut liknande bilder av sig själva.

Men bilden av livet som kriminella ger är nästan alltid en lögn. Istället handlar tillvaron om missbruk, oro att bli stoppad av polis, rädsla för andra kriminella, skulder, risker.

– Det är inte ovanligt att folk från den här miljön nästintill visar en känsla av lättnad inne i arresten när vi gripit dem, säger Anna Bergman.

Lättnaden finns också hos föräldrar när polisen omhändertagit deras barn, berättar hon.

– Vi träffar föräldrar som uttryckligen ber oss att omhänderta deras söner, för att de inte klarar att ta hand om dem och är oroliga för att sonen ska utföra eller bli offer för grovt våld.

Skäggetorp är ett av landets 23 särskilt utsatta områden; hårt segregerade, med många invånare utan jobb, där barn har svårt i skolan och föräldrar har svårt att hjälpa dem på grund av låga språkkunskaper efter kort tid i Sverige. Områdena plågas av kriminella personer som påverkar andra, få vill vittna inför polisen om brott, hot mot vittnen är vanligt. Narkotikahandel pågår och det finns parallella samhällsstrukturer där tongivande, ofta kriminella driver egna lagar och regler. Trångboddhet gör att tonåringar gärna söker sig utomhus.

Sammantaget en utmärkt bas för etablerat kriminella att erbjuda spännande förebilder, aktiviteter och pengar, konstaterar Anna Bergman och Jonas Rasmussen.

– De äldre kriminella är världsmästare i att hantera sociala svårigheter. De fångar upp ungdomarna och erbjuder dem en tillhörighet, säger Anna Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!