Polisen avvecklar gym – hotas av vite på 150 000

Nedläggningen av personalens rehabgym och vilorum – planeras i strid mot arbetsmiljölagen. Detta enligt Arbetsmiljöverket. Nu hotas Polismyndigheten av vite på 150 000 kronor.

Nedläggningen av personalens gym och vilorum genomfördes i strid mot arbetsmiljölagen, enligt Arbetsmiljöverket.

Nedläggningen av personalens gym och vilorum genomfördes i strid mot arbetsmiljölagen, enligt Arbetsmiljöverket.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2020-12-15 16:02

Nationellt forensiskt centrum, NFC, som ingår i Polismyndigheten, undersökte inte vilka risker för ohälsa och olycksfall som avvecklingen av rehabiliteringsgymmet och energirummet (som är ett finare vilorum) medför för personalen.

Det borde arbetsgivaren, som alltid har ansvar för arbetsmiljön, ha gjort. Det slår Arbetsmiljöverket fast i sitt beslut – och bedömer att det finns brister i NFC:s arbetsmiljö som kan leda till att någon kan bli sjuk eller skada sig.

Magnus Åhlin, huvudskyddsombudet och forensiker på NFC, hade begärt av arbetsgivaren att göra två separata riskbedömningar före förändringarna, för att undersöka om avvecklingen av rehabiliteringsgymmet och energirummet riskerar att påverka arbetstagarnas hälsa negativt. Men arbetsgivaren gjorde inte det. Då vände sig huvudskyddsombudet till Arbetsmiljöverket som begärde arbetsgivarens syn på saken.

I sitt svar till Arbetsmiljöverket skrev NFC att deras bedömning är att nedläggningen av rehabiliteringsgymmet och vilorummet är en direkt förbättring av arbetsmiljöförhållandena och möjligheterna till friskvård. Arbetsgivaren hade byggt ett annat gym på området i stället och det gymmet skulle användas av samtliga polisanställda. Därför ansåg arbetsgivaren att en riskbedömning inte behövdes.

Det var ett svar som inte imponerade på Arbetsmiljöverket. Vid verkets inspektion på distans i augusti framkom också att arbetsgivaren och skyddsombud har helt olika uppfattningar av behovet av energirum och rehebiliteringsgym samt riskbedömningen.

Nu har NFC tid fram till sista januari för att göra riskbedömningar och utifrån dessa göra en handlingsplan för åtgärder som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet.

För Magnus Åhlin var Arbetsmiljöverkets beslut väntat.

– Beslut var precis i linje med vad jag förväntat mig men det känns onödigt att det gått så här långt.

Han påpekar att rehabgymmet ofta används av andra personer som har helt andra behov än de anställda som tränar på ett vanligt gym.

Camilla Rehme är den berörda chefen på NFC. När vi ringer henne vill hon inte kommentera Arbetsmiljöverkets beslut på en gång. Men hon lovar att återkomma vilket hon i skrivande stund inte har gjort.

NFC analyserar polisens bevismaterial i brottsutredningar och har sitt säte i Linköping. Sedan 2015 är den en del av Polismyndigheten.

Karta: Brigadgatan 15
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!