Polisen: 2020 avgörs det i Skäggetorp

Läget i Skäggetorp står och väger: Antingen lyckas polis och andra trycka tillbaka de kriminella nu – eller också får de ett hårdare fäste i stadsdelen och Linköping.

Rörelse i området är ett vanligt arbetssätt för polisen. Anna Bergman och Jonas Rasmussen tillbringar stor del av sin arbetstid i Skäggetorp.

Rörelse i området är ett vanligt arbetssätt för polisen. Anna Bergman och Jonas Rasmussen tillbringar stor del av sin arbetstid i Skäggetorp.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköping2020-05-30 07:00

Det är områdespolisens bild av den nuvarande situationen i Skäggetorp. Utvecklingen i området har sett mer positiv ut under flera år, med flera kriminella som slutat, flyttat, eller gripits och fått längre fängelsestraff. Det har minskat den sociala oron i stadsdelen. Men under 2019 gick utvecklingen åt fel håll och 2020 blir avgörande för Skäggetorps och Linköpings framtid, menar Anna Bergman, chef för områdespolisen i Linköpingsområdet.

– Vi ser ett grövre våld i området och en ökad tillgång och handel med narkotika. Det står och väger nu. Vi som samhälle, inte bara polisen, utan flera aktörer måste samverka och trycka tillbaka dessa individer. Annars är risken att de lyckas etablera sin närvaro i området och de har kopplingar till större grupperingar i större städer, säger Anna Bergman.

undefined
Anna Bergman och Jonas Rasmussen är kända i Skäggetorp. De känner också många invånare där.

Stor del av den narkotikahandel som pågår i Linköping har sin bas i Skäggetorp, enligt poliser vi talat med. Narkotikakunderna finns överallt i Linköping och i olika samhällsskikt. Ett tiotal grovt kriminella personer är aktiva i stadsdelen och ägnar sig främst åt knarkaffärer. 

Flera av de kriminella är uppväxta i Skäggetorp, en del bor kvar, andra har flyttat men kommer dit och ”jobbar”. I början av 2019 släpptes flera personer från fängelsestraff och när de kom ut fortsatte och ökade de sin kriminella aktivitet. Runt sig i Skäggetorp har de runt 30-40 barn och ungdomar, många i 14-16-årsåldern, som används för att förflytta och förvara narkotika och även begå andra brott på uppdrag.

Många av de våldsbrott som sker i området bottnar i konflikter som rör narkotikaförsäljning, enligt polisen.

– Efterfrågan styr utbudet. Man kan bli mörkrädd när man ser hur stor efterfrågan är och hur lite folk tänker på vad de bidrar till när de handlar in till sitt missbruk eller helgens festligheter, säger Anna Bergman.

Hon är allvarligt oroad över läget i stadsdelen och över polisens, kommunens och andra aktörers förmåga - eller oförmåga - att samverka för att trycka tillbaka brottsligheten och hindra att unga rekryteras.

– Det är ett misslyckande att ett tiotal kriminella unga män tillåts kosta så mycket av samhällets resurser. De har en negativ inverkan på en hel stadsdel, säger hon.

undefined
Anna Bergman vill ha in fler poliser i rättssalarna som kan berätta om vad de ser och vet pågår i kriminella kretsar.

Flera poliser vi talar med, som arbetar i Skäggetorp, säger att den absoluta majoriteten av invånarna är glada att se polis på plats och bara vill att läget ska lugna sig. Anna Bergman medger att Polisen behöver anstränga sig mer för att förebygga brott och gripa dem som står för kriminaliteten. Men hon säger att även socialtjänst, kommun och rättsväsendet med åklagare och domstolar måste dra åt samma håll. Hon anser också att poliser, med god kännedom om kriminella personer och händelser, oftare borde användas som vittnen i rättssalar.

– Låt oss vittna om läget, helheten, kontexten och det komplexa. Vi kan inte tillåta att personer som ständigt begår brott släpps fria igen innan poliserna som grep dem ens hunnit skriva färdigt polisanmälan, säger Anna Bergman.

Hon räknar upp skolor, socialtjänst och kommuners kultur- och fritidsavdelning som aktörer som måste samverka.

– Vi är många som delar på ansvaret och nu krävs det att alla samarbetar för att vi ska vända 2020 i en positiv riktning. Det är vi skyldiga invånarna i området, säger Anna Bergman.

Hot i olika former

Enligt Polisen känner sig många invånare i Skäggetorp otrygga och på olika sätt hotade av att kriminella personer är närvarande i stadsdelen. Det förekommer så kallad otillåten påverkan, där kriminella försöker få människor att inte prata med polisen och inte vittna när de sett eller varit utsatta för brott. Påverkan kan ske genom misshandel, verbala hot eller "bara" genom att synas i centrum eller på andra platser för att markera sin närvaro, enligt polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!