När det första larmet om att det skett en explosion på Ådalagatan i centrala Linköping kom, strax efter klockan 09.00 den 7 juni förra året, befann sig Daniel Axelsson på polishuset på Garnisonen. Han arbetar som chef för polisens enhet för grova brott i Linköping och hade just deltagit i ett möte där dagens arbetsuppgifter fördelats.
– Vi hade haft våra vanliga genomgångar om vem som gör vad i olika ärenden. Sedan berättade jourhavande förundersökningsledare att det hade skett en sprängning i centrala Linköping.
Vad tänkte du då?
– Först tänkte jag inte att det var så allvarligt. Vi visste väldigt lite om vad som hade hänt. Jag var i den rollen att skaffa fram resurser, säger Axelsson.
En kriminalinspektör åkte till platsen och tog en bild som han snabbt visade för sin chef. Det var då det gick upp för Daniel Axelsson att sprängladdningen orsakat enorm materiell skada.
– Då kände jag: Shit! Jag undrade hur många som hade dött och förstod att det här skulle bli stort. Jag förstod att det här skulle komma att ta oerhört mycket kraft och tid, säger Axelsson och fortsätter:
– Vi har varit med om att det smäller, men vi har inte varit med om något av den här storleksordningen. Jag förstod att det här var något utöver det vanliga.
Chefen för enheten för grova brott såg snabbt till att informera sina överordnade. Det inträffade klassades som en särskild händelse och snart fick Linköpingspolisen hjälp från Nationella operativa avdelningen, NOA, och från kriminalpoliser i Södermanland och Jönköpings län. Kriminalinspektör John Skoog utsågs till utredningsledare och fick i uppgick att leda den stora utredningsgruppen.
– Vi förstod med en gång att den tekniska utredningen skulle bli oerhört viktig. Vi vet att det är svårt att utreda bränder och sprängningar. Men vi förstod att vi var tvungna att vara noggranna. Vi fick inte missa något, säger John Skoog.
Polisen kom snart till att sprängladdningen, som tros ha innehållit mellan 20 och 25 kilo dynamit, hade gömts i en lådcykel som ställts i ett cykelförråd.
– Enligt en bedömning från nationella bombskyddet och våra kriminaltekniker var sprängladdningen placerad ovanför marken. Och vi fick vittnesuppgifter från de boende om att det hade kommit en cykel till Ådalagatan någon gång under natten mellan den 6 och 7 juni som inte hörde hemma där. Folk ställer sin cykel på samma plats och när det står en annan cykel där så reagerar man, säger John Skoog.
Det stod tidigt klart i utredningen att lådcykeln var nyckeln för att komma framåt i utredningen.
– Cykeln blev vårt huvudspår, säger Daniel Axelsson.
Det vara bara ett problem: Av cykeln återstod endast fragment som spridits ut över ett stort område.
– Vi hittade framför allt delar av cykeln utanför fastigheterna på Ådalagatan och i närheten av Hamngatan. Det var utspritt. Vi hittade delar från detonationsplatsen som hade flugit mellan 150 och 200 meter, säger Skoog.
Polisens tekniker inledde det mödosamma arbetet med att försöka återskapa cykeln.
– Kriminalteknikerna har lagt ett pussel, bokstavligt talat, genom att lägga ut alla de här delarna. Vi lyckades identifiera att det rörde sig om en Cargobike Kindergarten Electric, säger Skoog.
– Vi trodde att vi var hemma när vi hittade ramnumret, säger Axelsson.
Cykeln visade sig ha stulits på Vikbolandsgatan i Norrköping den 25 mars förra året. Cykeln stals vid 04-tiden när ett tidningsbud delade ut tidningar. Utredarna insåg snart att det fanns fler spår som ledde till Norrköping. Mobiltelefoner som tros ha använts i samband med dådet hade inhandlats på Ica Maxi i Norrköping och mobilerna hade laddats med kontantkort som köpts i butiken Kungsvideo på Kungsgatan i Norrköping.
John Skoog säger att polisen misstänker att sprängladdningen utlöstes när ett sms skickades till en av mobilerna som fästs på laddningen.
– Varför skedde det på det här sättet? Vi kan bara spekulera, men i värsta fall är det människor som inte vet riktigt vad de håller på med. Människor som inte vet vilka skador dynamit kan åstadkomma, säger Skoog.
När polisen började söka efter ett motiv till dådet stod snart en sak tämligen klar: Det rörde sig inte om terrorbrott.
– Vi har haft ett samarbete med Säkerhetspolisen och i nuläget gör vi inte bedömningen att det här skulle handla om ett terrorbrott. Vi tror att det mer sannolikt rör sig om en konflikt mellan två kriminella grupperingar, säger Axelsson.
Enligt våra källor misstänker polisen att dådet var riktat mot en man med kopplingar till mc-gänget No Surrender – ett mc-gäng som anses konkurrera med mer etablerade mc-gäng som Bandidos och Hells Angels. Polisen har dock inte velat bekräfta uppgiften att dådet var riktat mot No Surrender.
Mannen, som enligt polisen var det tilltänkta offret, har inte velat medverka i utredningen. Enligt polisen har den så kallade tystnadskulturen inom den kriminella miljön försvårat arbetet med att lagföra de skyldiga.
– För att polisen ska kunna klara upp den här typen av brott är vi nästan beroende av att målsäganden berättar för oss vad som hänt. Annars har vi ingenting att utgå från, säger Skoog.
Daniel Axelsson är övertygad om att det finns flera personer som känner till vad som hänt och vilka de skyldiga är.
– Vi vet att det finns människor som vet vad som hänt och vilka som är inblandade. Nu är det dags att träda fram! Vad vill vi ha för samhälle? I det här fallet kom ingen till allvarlig skada, tack och lov, säger Axelsson och fortsätter:
– Men ett 20-tal personer blev lindrigt skadade. Det vara bara tur att ingen dog. Vi har ett dagis där i närheten och tänk om barnen hade kommit där i sina gula västar. Vad hade vi haft då! Ta ert samhällsansvar, träd fram och säg vad ni vet!
Ännu så länge har inte polisen någon utpekad misstänkt för dådet. Att brottet skulle vara polisiärt uppklarat – alltså att polisen tror sig veta vilka som låg bakom attentatet men att det saknas tillräckliga bevis för att nå framgång i en rättegång – tillbakavisas av Axelsson.
– Men vi har givetvis våra aningar. Men vi vill inte säga mer än så, säger han.
Polisen har inte lagt ned utredningen.
– Ärendet lever vidare. Vi söker gärningsmännen i en kriminell gruppering och saker och ting kan förändras över tid, säger Axelsson.