Polisanställd körde rattfull – kan få behålla jobbet

En anställd inom polisen körde bil med 2,12 promille alkohol i blodet och körde in i ett träd. Polisledningen anser dock att mannen ska få behålla sitt arbete då han anses vara "mycket kompetent".

Bilen körde in i ett träd vid sidan av vägen och började brinna. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Bilen körde in i ett träd vid sidan av vägen och började brinna. (Bilden är hämtad ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2022-10-11 08:22

Det var strax före klockan 21.00 den 10 augusti i år som mannen körde bil på länsväg 1057 i Linköpings kommun. Han berättar i förhör att han tidigare under dagen druckit sex starköl och två flaskor vin och att han tog bilen för att besöka en pizzeria. 

På väg tillbaka körde han först ner i diket och kolliderade med ett staket. Ett vittne säger att bilen senare fortsatte ett stycke innan fordonet körde in i ett träd. 

Bilen började brinna och när räddningspersonal kom till platsen hittades mannen utanför det utbrunna fordonet. Han fördes till sjukhus i ambulans.  

Den polisanställde säger i förhör att han saknar minnesbilder av själva olyckan. Han minns dock att han ”väjde för något och att han sedan flög runt i bilen och att det sedan blev tvärstopp och mörkt”.

Det visade sig senare att mannen hade 2,12 promille alkohol i blodet. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille. Polisen omhändertog mannens körkort. 

Chefsåklagare Åsa Ideström vid särskilda åklagarkammaren har åtalat mannen för grovt rattfylleri. Mannen har erkänt brottet. Han säger dock att han inte var medveten om att han var berusad när han satte sig i bilen och började köra.

Inför den kommande rättegången i Linköpings tingsrätt har Polisregion Öst lämnat ett yttrande till polismyndighetens personalansvarsnämnd. I yttrandet skriver polisregionen att den anställde "grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren och menar att händelsen är så pass allvarlig att ett skiljande från anställningen skulle kunna bli aktuellt om han döms för det brott misstanken avser". 

I yttrandet redogör polisregionen dock för omständigheter som gör att mannen bör få behålla sin anställning. Skälen har delvis belagts med sekretess, men det framgår av yttrandet att mannen anses vara "en mycket kompetent och uppskattad medarbetare".

I förhör har mannen uppgivit att han har alkoholproblem, men att han nu fått hjälp av sin arbetsgivare att söka vård. 

Den polisanställde krävs på 2 000 kronor i skadestånd av personen som äger det påkörda staketet. 

Straffet för grovt rattfylleri är fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 24 månader. Regeringen har föreslagit att maximistraffet för grovt rattfylleri ska höjas till fängelse i tre år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!