Det var i april som Adrian tvingades köpa dyra telefoner och abonnemang i Linköping under hot. Senare handlade plågoandarna saker på nätet med Adrians identitet för flera tiotusentals kronor.
Tele2 var ett av företagen som valde att skriva av fakturan helt när de insåg vad som hänt. Beata Berg på Tele2:s presstjänst vill inte uttala sig om företagets säkerhetsrutiner vid köp, men uppger att företaget känner sig trygga i sina rutiner.
– Vi är väldigt glada att kunna hjälpa pappan och sonen i det här fallet. Det var självklart för oss att skriva av fakturan.
Hos Telenor och operatören 3 har Adrian fakturor på sammanlagt 17 600 kronor. Trots att Adrians pappa påpekat att id-kortet var spärrat och visat både polisanmälan och journalen, där Adrians kognitiva nedsättning framkommer, vill inte företagen skriva av räkningarna. Adrians pappa har låst samtliga abonnemang och mobiltelefoner, som fortfarande är i händerna på bedragarna, vilket betyder att mobilerna inte är värda någonting. De går helt enkelt inte att använda.
– Så vad är det vi ska betala för? Ingenting? Med spärrar i systemet och rätt säkerhetsrutiner skulle inget av detta behövt inträffa.
Aron Samuelsson, presschef på Telenor, förklarar bakgrunden till beslutet.
– Vi tjänar pengar på abonnemang. Vi saknar marginaler på själva telefonerna. I det här fallet har vi tagit bort det som vi tjänar pengar på – nämligen abonnemanget, säger han och fortsätter:
– Att sätta i system att avskriva fakturor gör det riskfritt att begå den här typen av brott. I det här fallet ser vi ingen anledning till att familjen inte kommer att få hjälp av det rättsystem vi har.
Aron Samuelsson ger rådet att först ta kontakt med Telekområdgivarna, en opartisk och kostnadsfri hjälp till konsumenter kring abonnemang. Han menar att försäkringsbolaget även borde kunna hjälpa till.
Operatören 3 kommenterar fallet:
– När köp genomförts genom hot och tvång, kan vi avskriva abonnemanget, men inte telefonen. Någon måste ta kostnaden för den. Kunden får driva fallet civilrättsligt och ta kontakt med sitt försäkringsbolag, säger Arba Kookalari, på företagets 3:s pressavdelning.
Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna, säger att bedrägerier av det här slaget var vanligare för några år sedan, innan operatörerna skärpte sina begränsningar för hur många abonnemang man kunde teckna hos dem.
– Men det är fortfarande ett problem. Rent juridiskt sitter konsumenten i en svår sits. Det är väldigt svårt att få rätt som konsument i de här fallen, säger Mattias Grafström.
Grafström har förståelse för både operatör och konsument i de här fallen.
– Skulle telefonoperatörerna avskriva varje faktura, blir det fritt fram att gå in i en butik, köpa en mobil och sedan hävda att man gjorde det under hot. Samtidigt är det väldigt synd om de som blir drabbade.
Telekområdgivarna kan hjälpa till med en bedömning av fallet, och uppskatta hur Allmänna reklamationsnämndens uttalande blir utifrån tidigare fall. Telekområdgivarna kan ha en dialog med operatörerna och då göra en opartisk bedömning utifrån det material som finns. Det kan bidra till en snabbare lösning.
– Telekområdgivarna har funnits i tio år. Under den tiden är det bara ett enda fall som slutat annorlunda än vad vi förutspådde.
I nuläget för Adrians familj en dialog med Telekområdgivarna. Vad som sker med fakturorna på 10 000 kronor är osäkert. Ärendet kan hamna hos ARN eller hos Kronofogden.
– Vi upplevs ofta som en lite otäck myndighet. Men vi välkomnar att man hör av sig till oss med frågor eller om man vill bestrida betalningsanmärkningen. Ett ärende är inte klart bara för att det kommer till oss. Vi är en opartisk myndighet. Om personen som krävs på pengar bestrider betalningskravet, går ärendet till tingsrätten. Där avgörs vem som är betalningsskyldig, säger Ann-Sofi Wallberg, teamchef betalningsföreläggande på Kronofogden.
Adrian heter egentligen någonting annat.